Ако някой ви манипулира, той се опитва да контролира действията ви и да ви отнеме възможността да мислите критично. Тази тактика може да се отрази не само на отношенията ви с него, но и на отношенията ви с другите и на психичното ви здраве.

За да се справите с манипулативен човек, е изключително важно да поставите твърди граници и да се придържате към тях.

Някои видове манипулация са лесни за забелязване, защото са толкова директни и явни, например когато продавач се опитва да ви накара да направите покупка, като ви уверява, че това е най-новият артикул на изключително изгодна цена. Но много често мислите, чувствата и поведението на хората се влияят от толкова непреки фактори, че е много трудно да се забележат такива завоалирани манипулации, дори за човек, който несъзнателно се държи по този начин с другите.

Това означава, че ние манипулираме другите автоматично, просто по навик. Освен това, дори и да се случва съзнателно, може да се самозалъгваме, че сме водени от добри намерения, например да мислим, че неприкритото ласкателство е необходимо, за да повишим самочувствието на обекта на нашата манипулация. В този начин на общуване с другите обаче няма нищо добро.

Ако подозирате, че прилагате манипулативни тактики, ето седем основни характеристики на такова поведение. Онези, които манипулират останалите, често имат много висока емоционална интелигентност (ЕИ). Обикновено е добре да притежавате това умение, защото то ви помага да разбирате какво мислят или чувстват другите. Но в този случай ЕИ помага на манипулатора.

Споделяте информация избирателно

Например, ако искате да отидете на определен ресторант, но не сте сигурни дали партньорът ви ще го пожелае, ще прочетете всички добри отзиви за мястото, но ще пропуснете всички отрицателни коментари. Контролирането на това каква информация достига до някого,  ви помага да получите онова, което искате.

Жадувате за одобрение и бихте направили всичко за него

За вас е много, много важно да угаждате на хората и да ги карате да се чувстват добре. Получаването на одобрение от другите вероятно е неосъзната стратегия за постигане на вашите цели, като например намиране и одобрени на подходящи познати, по-висок социален статус, финансова печалба или повишаване на самочувствието ви. Тези скрити мотиви ви карат да ласкаете, да правите услуги, да бъдете конформисти.

Винаги се опитвате да бъдете "мили"

За вас е изключително важно хората да ви смятат за добър човек - мил, внимателен, грижовен, безкористен, честен, отговорен. Въпреки че отчасти искрено се опитвате да отговаряте на този образ, истинските мотиви зад поведението ви съвсем не са толкова безкористни. За да отговорите на ролята си, често се налага да потискате негативните емоции, да се усмихвате и да се преструвате, че се справяте чудесно. Стресът от тази игра е като бумеранг. 

Подбирате внимателно думите си

За да получите онова, което искате, трябва да помислите какво точно да кажете и как да го кажете, как да представите информацията по такъв начин, че тя да послужи на целите ви и да има желания ефект. Например, не искате да прекарате празниците в дома на родителите на партньора си, но да му кажете директно, че не харесвате компанията им, означава да го обидите. Затова внимателно манипулирате фактите, като преувеличавате разстоянието, трудностите при пътуването и намирането на човек, който да се грижи за котката ви.

Поведението ви се променя в зависимост от това кой е наблизо

Например в присъствието на човек, на когото искате да направите добро впечатление, може да оставите голям бакшиш на сервитьора, което никога не правите, ако сте сами. Или пък на работа давате най-доброто от себе си, когато знаете, че някой колега или шеф ви наблюдава, и се отпускате, когато те не са наблизо.

Ласкаете околните

Нуждаете се от комплименти, за да получите нещо от другите, и с готовност прибягвате до този обикновено печеливш метод всеки път, когато имате нужда от него, защото хората са изненадващо пристрастени към ласкателството. Може да си мислите, че поднасяте комплименти на даден човек съвсем искрено, но ако анализирате безпристрастно поведението си, веднага ще осъзнаете, че не бихте казали нищо подобно, ако нямахте нужда от някаква услуга или отношение от него.

Често се чувствате обидени

Основният страничен ефект на завоалираната манипулация е обидата и раздразнението, когато тя се провали. Това е естествен резултат, ако въпреки всички жертви и трикове не сте получили онова, което сте искали. Важно е да осъзнаете това, защото в противен случай предавате контрола над емоциите и настроението си на други хора, които или правят това, което искате, или не.

Как да спрем да манипулираме

Изследванията показват, че е по-вероятно да манипулирате другите, ако имате нарцистични личностни черти. Нарцистичното личностно разстройство е състояние, при което имате прекалено високо мнение за себе си. Нуждаете се от внимание и възхищение от страна на другите, но не сте склонни да се интересувате от техните чувства. И ще се възползвате от другите, за да получите това, което искате или смятате, че заслужавате.

Нарцистичното личностно разстройство е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените.