Компанията BBC съобщи, че е платила "значителна сума", за да компенсира бившия личен секретар на принцеса Даяна Патрик Джефсън, който подаде оставка след експлозивно интервю на Лейди Ди, осъществено чрез измамни методи, предаде Франс прес.

Интервюто, излъчено в предаването "Панорама" през 1995 г. пред аудитория от 23 милиона души, по време на което Даяна призна за изневяра, предизвика ефекта на бомба.

Патрик Джефсън, прекарал осем години с принцесата като личен секретар и съветник между 1988 и 1996 г., подаде оставка два месеца след излъчването на интервюто, по време на което Даяна заяви "В този брак бяхме трима", визирайки връзката на съпруга й принц Чарлз с Камила Паркър Боулс.

"Би Би Си приема и признава, че е нанесена сериозна вреда на Джефсън от обстоятелствата, при които е получено интервюто с Даяна, принцеса на Уелс от 1995 г.", се посочва в направеното изявление. От Би Би Си също така поднасят "безрезервно извинение" на бившия личен секретар на лейди Ди и казват, че са платили съдебните му разноски. Компанията освен това го е обезщетила със "значителна сума", която той възнамерява да дари изцяло на британски благотворителни организации по свой избор.

"След повече от 25 години е облекчение най-накрая да приключим този болезнен епизод", каза Патрик Джефсън. Той допълни, че ще дари парите на детска болница в Уелс, чийто патрон е била Даяна, принцеса на Уелс.

Журналистът на Би Би Си Мартин Башир беше обвинен във фалшифициране на документи, за да получи въпросното интервю, което постави началото на кариерата му.

След интервюто Мартин Башир продължи кариерата си в САЩ, преди да се върне във Великобритания, за да работи за Би Би Си до оставката си през май миналата година.

Патрик Джефсън понастоящем е консултант на хитовата поредица "Короната" на стрийминг платформата Нетфликс.