Дания спечели кулинарната награда "Златен Бокюз"
Всеки екип имаше на разположение 5 часа и 35 минути., за да представи ястията
Дания спечели кулинарния приз "Златен Бокюз", изпреварвайки Швеция и Норвегия в тазгодишното издание на традиционната надпревара, което отдаде почит към двама известни френски майстори-готвачи, починали през 2018 г. - Пол Бокюз и Жоел Робюшон.
Майстор-готвачът Кенет Тофт-Хансен е участвал във финала на престижния кулинарен конкурс през 2015 г. и е собственик на хотел-ресторанта "Свинклов Бадехотел" в северната част на Дания. Според него този скандинавски успех може да се обясни с придобития опит в надпреварата.
"Това е по-скоро екипна работа, отколкото заслуга на един-единствен човек", увери той, след като му бе връчена позлатената статуетка. Кристиан Велендорф от екипа му спечели наградата за младши готвач.
Двадесет и четирима майстори-готвачи от целия свят, сред които две жени, участваха в двудневния конкурс, в който вниманието бе фокусирано върху две типични за френската кухня ястия - месо със зеленцуци и миди, с което бе почетен починалият през август м.г. Робюшон, и каре от телешко, с което бе отдадена почит към починалия преди година Бокюз. Всеки екип имаше на разположение 5 часа и 35 минути., за да представи ястията.
"Станахме свидетели на изключителни умения", заяви председателят на журито майстор-готвачът Кристоф Бакие.
Позлатената статуетка с лика на Пол Бокюз бе връчена от сина му Жером.