Добрият външен вид не е ключ към щастието, сочи научно изследване, публикувано в "Джърнъл ъф икономик бихейвиър", съобщи "Медикъл експрес". Оказва се, че привлекателността тласка младите хора към по-рисково поведение.

Колкото по-привлекателен е един тийнейджър, толкова по-склонен е той да прекарва времето си по партита и да пие алкохол, казва проф. Колин Питър Грийн от университета за наука и технологии в Норвегия.

В проучването си, направено въз основа на въпросници, попълвани от 30 000 младежи, озаглавено "Красота, пиене и рисково поведение при непълнолетни", Грийн и колегите му от Германия и Великобритания се фокусират върху консумацията на алкохол. Разгледани са шест вида рисково поведение: пиене, препиване, пушене, употреба на наркотични вещества, небезопасен секс, нежелана бременност, съобщава БТА.

Основното откритие е, че младите хора, смятащи себе си за привлекателни, обикновено пият повече алкохол или имат епизоди на непрекъснато пиене в продължение на дни, казва Грийн. Оказва се и че високото самочувствие може да предпази някои младежи от поемането на по-големи рискове. Привлекателните млади хора избират поведение, възприемано като "готино" - пиене на алкохол, но избягват наркотици и бременност, защото те "не са готини".

Проучването заключава, че изграждането на увереност и самочувствие още от детството е ключово за здравето на младите хора.