Две бебета червена панда са родени във френски зоопарк, предаде АФП. Червените панди са застрашен вид.

Пандите са родени през юли в зоологическата градина на град Лил, Северна Франция. Днес те са в добро здраве, обяви кметът на града.

Новородените са мъжко и женско и ще останат още няколко седмици под наблюдение и край майка си Мамбу. Посетителите на зоопарка все още не могат да видят новите животни, но според всички показатели те са добре. Това е голям успех за европейската програма за застрашени видове.

Снимка: iStock/Getty Images

Подобно двойно раждане се случва за първи път в зоопарка на Лил. Кметството е поканило потребителите в интернет да гласуват за имена на бебетата панди.

Бащата Рюарид се е присъединил към пандите на Лил в началото на 2021 г. Целта е била да се формира двойка. Програмата на зоопарка за отглеждане на червени панди стартира от 2005 г. Рюарид е на три години, а Мамбу - на шест.

Снимка: iStock/Getty Images

Бебетата панди ще останат една година с родителите си. Когато станат възрастни, ще бъдат изпратени в други европейски зоопаркове.

Червената панда е вид, застрашен от промените в естествената му среда в Хималаите. Жертва е и на бракониери. Днес в света са останали по-малко от 10 000 представители на този вид. Смята се, че след 30 години популацията ще намалее с още 10 процента.