Джак Спароу осъмна в Старо Железаре, благодарение на талантливите ръце на художници на графити. 

Индиана Джоунс е предвиден, но все още не е нарисуван, а Джак Спароу е в компанията на доктор Дулитъл, с много местни животни и растения - в случая слънчогледи. Героят на Джони Деп украсява къщата на професор по агрономия.

Откриването на първия селски музей на "StreetArt" в света ще бъде тази събота, 12 август, от 10 часа сутринта, в Старо Железаре. В музея ще видите специално донесени от Полша цветни пана с оригинални снимки, направени по време на фестивала "StreetArt" в Старо Железаре от 2015 г.

Снимка: Катаржина Пирянкова

Тези панели вече бяха представени на изложби в Познанския университет и в Старият Град в Познан. Ще бъдат изложени и оригинални артефакти, предмети, използвани от художници за създаване на стенописи, както и оригинални платна с лозунги от Манифеста за Селският Авангард. Темата на тазгодишното издание е "Известни и обичани на пътешествие", съобщи за Life Катаржина Пирянкова, която заедно със съпруга са Венцислав Пирянков са създатели и идейни вдъхновители на графити фестивала. 

Снимка: Катаржина Пирянкова

Този път стените на селото ще приютят герои от приключенски филми и филми за пътешествия, ще има сцени, познати на всички, например Индиана Джоунс, Джак Спароу, от "80 дни около света" или Форест Гъмп, седнал на пейка с българска баба, на еднa от многото спирки в житейския си път.

Снимка: Катаржина Пирянкова

Ще има също така както български така и полски акценти. "След години на тежко саркастично социално ангажирано изкуство, този път решихме, че си струва да направим нещо пoлеко, пoприятно, за тялото, сетивата и духа, с оптимистично, радостно, ваканционно или по-премислено послание", казват Пирянкови. Можете да срещнете полската група художници по улиците на селото от 1 до 17 август.