Както вече разбрахме, отложеното от миналата година Европейско първенство по футбол е номер 1 в Google Zeitgeist - класацията, синтезираща думи и изрази, които ползвателите са търсили най-често в интернет.

Българите са търсили в "Google" повече здравна информация и новини по политически теми. Сред уникалните за годината търсения са "ваксина срещу Covid" и "зелен сертификат", както и допълнителна информация за мерките за предпазване от пандемичното заболяване. Обявеният за най-гледан сериал в Netflix - "Squid Game", също намира място сред Общите търсения.

Най-търсените личности оформят нестандартен профил на интересите на нацията. Кирил Петков е следван от Джулиана Гани, а Николай Василев допълва челната тройка. Спортните постижения на Ивет Горанова също ѝ отреждат място в шестицата, а Мария Бакалова е осма, следвана от Маги Бадер. Бойко Рашков затваря десятката.

Джулиана Гани

Снимка: Официален профил в Instagram

Интересно е, че през 2021 г. сред най-търсените рецепти липсват сарми и боб, които са традиционно на трапезата и в класацията. За сметка на това, присъстват гофрети, еклери, крем карамел и палачинки.

Категориите с въпросите "Как" и "Какво" също отразяват темите на отминаващата година. Българите са търсили най-много как се гласува машинно, как да се преброим онлайн, как се пише есе, как се прави антигенен тест и как се вади зелен сертификат, предава БТА. А започващите с "Какво" въпроси включват какво означава ЛГБТИ, какво е мажоритарен вот и какво е зелен сертификат.

Мария Бакалова

Снимка: Официален профил в Instagram