Съпругата на президента Десислава Радева е допуснала грешка при целувката със словенския президент Борут Пахор с жеста, с който след това изтрива следата от червило по бузата на своя домакин.

Вижте снимки >>

"Целувките са съвсем нормално нещо между политиците. Въпросът е начинът, по който това се прави - всъщност те не се целуват, а само допират бузи", каза в "Тази сутрин" по bTV Кристина Крънчева, експерт по протокол и корпоративен етикет.

Според нея поведението на Радева изглежда като непознаване на етикета. Експертът по протокол отбеляза също, че има и много червила, които не оставят следи.

Жестът с изтриването на червилото от бузата на словенския президент от страна на Радева пък е напълно недопустим, коментира Крънчева.

"Жестът е мил, когато става въпрос за дете в семейството, ако случайно баба му го целуне и му остави червило на бузките. Иначе е абсолютно недопустимо. Дори и да има следа, това е работа на протокола, който ще каже: "Избършете се". Протоколът е за това - да каже, че ви виси конец от сакото или че имате прах по обувките", подчерта тя.

Крънчева отбеляза, че правилното в случая е да не се прави нищо.

"Виждате и си  продължавате", коментира експертът.

По думите ѝ с поста си в "Инстаграм" словенският президент "поема момента, за да излезе от ситуация г-жа Радева, което е много добър жест".

"Така са го посъветвали пиарите му. На видеото се вижда как е стъписан, след това вече се усмихва", изтъкна Крънчева.

Експертът по протокол посочи, че новият българския посланик в Индия Елеонора Димитрова, която връчи акредитивните си писма с българска носия, се е представила страхотно.

"Националната носия е най-официалното облекло, както и военната униформа", подчерта Крънчева.

Българският посланик в Индия връчи акредитивните си писма в национална носия

Снимка: Български дипломатически институт