Рядък екземпляр от първото издание на "Хари Потър" от 1997 г., беше продадена за над 57 000 щатски долара на аукцион. Книгата е толкова ценна за феновете, защото през същата година са издадени първите 500 бройки от "Хари Потър и Философският камък", която бележи началото на поредицата на Дж. К Роулинг.

Първите бройки от изданието са изключително малко заради съмнения, че книгата ще се продава успешно. Впоследствие романите за Хари Потър, които са седем на брой стават любими на целия свят. Те си заслужиха и филмова екранизация от 8 части, която се превърна в класика за малки и големи.

Аукционът е проведен в Единбург, където е написана по-голямата част от книгата. Изданието се отличава с правописна грешка в думата "философски" на корицата, а "една пръчка" се повтаря два пъти в списъка с оборудването на страница 53.

Очакваната цена за книгата е била между 40 000 и 60 000 британски лири. Впоследствие изданието е продадено за 45 201 британски лири, което се равнява на 57 000 щатски долара. Предишният собственик на книгата я е купил от книжарница на улица "Кенсингтън" в Лондон. Аукционната къща описва изданието като "отлично".

На аукциона са продадени още първо издание от 1998 г. на "Хари Потър и Стаята на тайните" - за 7560 британски лири, и още едно издание на "Хари Потър и Философският камък" от 1997 г., който съдържа послание, написано от Роулинг до предишния собственик.

Друг предмет с висока стойност, включен в търга, е било издание на "Казино Роял" - първият роман от шпионската поредица за Джеймс Бонд, с бележка от автора Иън Флеминг, съобщава Прес асосиейшън/ДПА, цитирана от БТА. Книгата е адресирана до Айън Смийтън Мънро, редактор на Флеминг във вестник "Кимсли". "На А. С. М., нощен страж, който освободи автора за написването на този опус, Иън Флеминг, 1953 г." , гласи посланието. Книгата е получила оценка между 30 000 и 50 000 британски лири и е била продадена за 38 951 британски лири.

Първото издание на "Когато бяхме млади" от 1924 г. от А. А. Милн е продадено за 15 120 британски лири на същия аукцион.