Първото издание на книга за Хари Потър, закупено за 13 пенса преди почти 30 години, бе продадено на търг за повече от 10 000 британски лири, предават ДПА и БТА.

Некоригираното копие на "Хари Потър и философският камък" е купено през 1997 г. от магазин за втора употреба заедно с други две книги на обща стойност 40 пенса. Продавачката, която е от Лондон, но сега живее в Италия, казва, че се е сдобила с книгата, когато е била на 26 години и е живяла в Кристъл Палас. "Нямах много пари, но винаги обичах да разглеждам книжарниците за книги втора употреба в събота сутрин. Влязох в една от често посещаваните от мен книжарници за издания втора употреба край главния път в Кристъл Палас, за да потърся някоя Агата Кристи. На пода бяха струпани купища книги в кошници с максимална цена 40 пенса".

Книгата била сред тях, като там били произведения от Агата Кристи, Дороти Сейърс, Найо Марш и други, спомня си тя. "Купих го като добавка към няколко други заглавия - 40 пенса за трите. Не мисля, че дори я разгледах добре, ако трябва да бъда честна", допълва продавачката.

След като привлече вниманието на целия свят, в понеделник книгата беше продадена от аукционната къща "Хейсънс" на частен купувач от Великобритания. "Тази книга заслужаваше да се представи добре. От това копие започва феноменът Хари Потър. Това е първата печатна поява на първия роман за Потър", каза експертът в аукционната къща Джим Спенсър.

Снимка: БТА/АП