Швейцарски производител на млечни продукти започна експеримент, с който да провери дали музиката помага за зреенето на ементала.

В експеримента "Озвучаване на кашкавала, преживяване между звука и гастрономията" участва и Висшето училище по изкуствата в Берн. Студентите са осигурили различни записи - от "Вълшебната флейта" на Моцарт, през техно до "Stairway to Heaven" на "Лед Цепелин" и хип-хоп. Има и ементал, който зрее без помощта на музика.

"Вкусът на кашкавала се определя от бактериите и ензимите, които влияят на зреенето. Убеден съм, че влажността, температурата и хранителните вещества не са единствените елементи, определящи вкуса, а че и звуците, ултразвуците или музиката могат също да имат ефект" - каза инициаторът на експеримента Бийт Вампфлер, който е ветеринарен лекар и ентусиазиран производител на ементал.

Бийт Вампфлер се надява ементалът, зрял под звуците на хип-хоп, да бъде най-добър, защото това ще е "възможност за установяване на връзка с младите".

Питите ементал ще зреят под различна музика няколко месеца. Те ще бъдат дегустирани на 14 март от експертно жури.

Бийт Вампфлер се надява ементалът, зрял под звуците на хип-хоп да бъде най-добър, защото това ще е "възможност за установяване на връзка с младите".