7 октомври. Приблизително 4000 души се намират на откритото пространство в израелската пустиня Негев. С нетърпение очакват началото на събитие, обещаващо да се превърне в кулминацията на годината.

"Това е такъв тип манталитет: хипи култура, но музиката е различна", смята британският диджей Мартин Фрийланд в изказване пред сп. "RollingStone". 16 диджеи от цял свят се канят да вземат участие и да покорят многохилядната публика с красотата на психеделичния транс.

Събитието е свързано с края на Сукот - едноседмичен еврейски празник, посветен на реколтата и периода след освобождаването на израилтяните от египетско робство. Фестивалът е продуциран от израелската компания "Nova Tribe" и е предвидено да се проведе на 6 и 7 октомври. Продуцентите му не разкриват точното място за провеждане на събитието, а сред феновете има много тийнейджъри.

Всички знаят само това: "Събитието ще се проведе на мощно, естествено място, пълно с дървета, зашеметяващо с красотата си и организирано за ваше удобство, на около час и четвърт южно от Тел Авив". Намира се в земеделски район в южната част на Израел, близо до кибуц Реим - общинско селище с население от около 430 души - и през последните години там традиционно се провеждат подобни музикални събития. Голямата, безтревна площ - пълна с разноцветни, веещи се покривала и палатки - е идеална за танци. Съобщението на сайта за продажба на билети радостно провъзгласява: "Започваме!".

А какво всъщност започва?

Мечтата за парти сред природата е напът да се превърне в реалност - реалност, която обаче предвещава кошмар. Стотиците бунтовници от "Хамас" превръщат живописното място в арена на смърт и насилие. Убити са около 260 души, десетки са отвлечени, радостта е заменена от шок и ужас.

Supernova трябва да е първото от поредицата културни събития в Израел, но се превръща в най-зловещото унищожение на израелски цивилни досега и в най-смъртоносната концертна атака в историята. Не е единствената. Да си спомним парижкия "Батаклан" през 2015 г. или пък фестивала за кънтри музика в Лас Вегас през 2017 г.

Организаторите наемат около 30 полицаи за охрана, според "The New York Times". Това събиране обаче обещава да надмине всички предишни фестивали. Официално наречен "Universo Paralello Israel Edition-Supernova Sukkot Gathering", той лицензира марката на бразилския си аналог от основателя на "Universo Paralello" Хуарез Петрило, диджей и продуцент, известен също като DJ Swarup. Тази година името се използва от "Nova Tribe".

Планираното нощно парти следва да продължи от малко преди полунощ в петък до около 17:00 ч. в събота. Има три сцени, на които показват таланта си Man With No Name, германската група Protonica, японският диджей Spectra Sonics, швейцарският диджей Jumpstreet, израелските Astral Projection, NoFace, ArtifexJackalon и др. "Не знаете колко много любов имаше на този фестивал", казва пред "Rolling Stone" Чен Мизрачи, мениджърът, който помага за логистиката на фестивала.

Електронната музика процъфтява в Израел от края на осемдесетте години. Фестивалите и препълнените зали са нещо обичайно за страната. "Няма диджей в света, който да не обича да идва в Тел Авив - страхотни хора, страхотно време", казва Раз Гастер, чиято компания продуцира някои от израелските изпълнители на фестивала. "Можеш да се забавляваш повече, отколкото във всеки друг град по света."

Фестивалът е поле за изява на свободолюбивия характер на артистите в програмата и историята на Израел, свързана с музикалното бягство, която датира от 60-те години на миналия век, когато пътуващи хипита откриват плажната общност на Гоа, Индия. Постепенно поклонничеството се разпространява и в Израел. От 18-годишна възраст всички мъже и жени в страната са задължени да служат в армията. През осемдесетте години за израелските войници става нещо като ритуал, след като приключат със задълженията си, да пътуват до Гоа, където се потапят в техно музиката, както и в културата и наркотиците, свързани с него. Те пренасят част от това със себе си в родината си. 

"Пристигнахме на партито в три часа сутринта. В 6 започна адът."

Началото е забавено от продуцентска грешка. В тези ранни часове хората се целуват, разпускат и се забавляват на фона на музиката. Никой не предполага, че е на крачка от нещо опасно или смъртоносно - въпреки близостта до Газа.

Снимка: Getty Images

6:40 сутринта. Artifex е по средата на сета си. Музиката е толкова силна, че някои от присъстващите нямат представа, че в далечината вече се чуват ракети. Преди някой да разбере напълно какво се случва, човекът, най-близо до Artifex го кара да намали звука, а един охранител скача на сцената и казва на всички да легнат на земята и да покрият главите си с ръце. Когато сирените започват да звучат, става ясно, че всички трябва незабавно да напуснат територията.

View this post on Instagram

A post shared by Yarin Ilovich Artifex HOMmega Records (@artifex_music)

На мястото на фестивала настъпва объркване и хаос. В рамките на половин час нападателите, облечени в бронежилетки и носещи автомати Калашников и гранатомети, пристигат с камиони и мотоциклети. Паниката кара участниците да тръгнат по черните пътища и да търсят спасение, но се сблъскват с въоръжени бойци на "Хамас". Когато трафикът започва да се затруднява, "Хамас" блокира двата пътя на влизане и излизане от фестивала и открива стрелба по автомобилите, намиращи се на тях. Бунтовниците стрелят по жени и човек в инвалидна количка.

Снимка: Getty Images

8:00 ч. Войниците на "Хамас" блокират всички възможности за изход и започват да преследват феновете, търсещи закрила в близките бомбоубежища, пише "The Wall Street Journal". Преоблечените с полицейски униформи терористи разбиват и последната надежда за помощ и подкрепа.

Докато се развива ужасът на фестивала, бойци на групировката проникват и в кибуците на север и на юг. Те започват нападението си с изстрелването на повече от 2000 ракети и обезвреждат военните израелски комуникации.

По данни на "NBC News" тогава 3300 израелци са ранени. Терористите взимат за заложници около 150 души, включително американци.

14 октомври. Продуцентът на събитието публикува изявление на страницата си във Facebook. В него организаторите заявяват, че "работят ръка за ръка със силите за сигурност и властите, за да помогнат за намирането на отговори и връщането на всички, които могат да се върнат при семействата и приятелите си".

В изявлението се отбелязва също така, че "през изминалата седмица членове на екипа на "Nova Tribe" са били на мястото на нападението, "издирвайки намиращите се в зоната на бедствието или на други места, възстановявайки оборудване от мястото и околностите му и най-вече осигурявайки сигурността на Израел". Допълва се още, че "в момента производственият екип е съсредоточен върху осигуряването на правилната и широка емоционална и психическа подкрепа на всички участници. Това е най-важното нещо в този момент."

И така...

Какво се случи на 7 октомври? Защо дългоочакваното музикално събитие се превърна в място на смърт, унижение, безпокойство? Кой и защо не предвиди смъртоносната опасност? Кой и защо не осигури закрила и отне радостта на празника?

Въпросите остават, а разумът ни трескаво търси отговорите. Може би някога, някъде истината ще получи трибуна. Но дотогава можем само да бъдем съпричастни - на болката на хилядите ранени, убити, изчезнали. Защото музиката обединява хората, независимо от тяхната раса, религия, философия за живота. 

Снимка: Getty Images

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО