Катерачът Ален Робер, известен като Спайдърмен във Франция, отбеляза 60-ия си рожден ден, като изкачи 48-етажен небостъргач в Париж, съобщи Ройтерс.

Робер не използва обезопасяване при изкачването по фасадата на кулата ТоталЕнержи в бизнес района Дефанс.

"Искам да изпратя до хората посланието, че да си на 60 години е нищо. Все още можеш да спортуваш, да си активен, да правиш невероятни неща", каза Робер, отпразнувал миналия месец 60-ия си рожден ден.

"Преди няколко години си обещах, че когато навърша 60, ще изкача отново тази кула. Защото 60 г. е възрастта за пенсиониране във Франция и реших, че това ще е добър знак", каза той пред Ройтерс.

Робер, който искал с изкачването да насочи вниманието към нуждата от действия за климата, многократно е стигал до върха на кулата ТоталЕнержи.

Започва да се катери през 1975 г., като тренира на скалите край родния си град Валанс в южната част на Франция. През 1977 г. започва да катери сам и скоро се превръща във водеща фигура в този спорт.

Оттогава е изкачил над 150 кули и високи сгради по света, сред които най-високата сграда в света Бурж Халифа в Дубай, Айфеловата кула, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско, САЩ.

Често е арестуван, защото изкачва сгради без разрешение. Не използва обезопасяване, катери с голи ръце, специални обувки за катерене и талк срещу изпотяване.