Ако за Вас сутрешното събуждане е синоним на мъчение, трябва да обвинявате за това гените си, сочат резултатите от изследване. Оказва се, че над 350 гена са замесени в нашия биологичен часовник.

"Изследването ни потвърждава, че да си ранобуден или "нощна птица" се определя поне отчасти от генетични фактори - заяви Майкъл Уийдън от университета в Ексетър, Англия. - Освен че оневинява поспаливите, то хвърля светлина върху механизмите, които регулират биологичния часовник у хората."

За целите на изследването Уийдън и колегите му анализирали ДНК данни за близо 700 000 души. Данни за хора, които твърдят, че са ранобудни, били сравнени с данни за онези, които уверяват, че са "нощни птици". След това учените анализирали данни за над 85 000 участници, чиито сънни навици били регистрирани с помощта на носен на китката на ръката сензор за проследяване на активността. Били открити нови 327 местоположения на гени, които влияят върху хронотипа - предразположението към ранно или късно лягане, докато досега бяха известни едва 24 подобни гена, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Въпросните гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня. Учените открили също взаимовръзка между генетичното предразположение към късно ставане и повишения риск от шизофрения и депресия, но настояват, че са нужни допълнителни изследвания.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".