Затворете очи. А сега си представете, че пред вас стои глобус и благодарение на него можете да отидете на място, за което винаги сте мечтали. Точно това се случи с мен преди 15 години.

Родена съм през 80-те години на 20-и век. Може да ви се струва странно, но когато бях дете,  времената не бяха такива, каквито са днес - да пътуваш за удоволствие беше рядкост. Поне в обкръжението на моите родители и в моето семейство. Семейните ни почивки през лятото най-често прекарвахме по българското Черноморие или в планината, а страни като Франция, Германия, Великобритания, САЩ, за които гледах по новините и слушах възрастните да говорят, в детското ми съзнание тогава бяха само очертания върху картата.

Когато тръгнах на училище, родителите ми ми подариха глобус. Прибирах се след училище вкъщи, а с майка ми най-много обичахме да затворим очи, да завъртим глобуса, да сложим показалец върху него и да видим в коя държава ще се озовем. Бяхме като две мечтателки, които скитаха по света, макар и само мислено. Благодарение на този глобус скоро се превърнах в единственото дете в класа, което знаеше всяка столица на всяка една държава по света.

Точно този глобус роди любопитството ми към света и страстта ми към пътуванията. Започнах да чета за държавите, за различните култури, за големите исторически и природни забележителности. Колкото повече научавах, толкова по-голяма ставаше мечтата ми да видя с очите си всички места, за които само бях чела.

Най-много от всичко исках да посетя коледните базари в Германия. Ще кажете - има толкова други дестинации - по-екзотични, по-романтични, по-вдъхновяващи. Но в моите представи нищо не можеше да се сравни с усещането да вървя по заснежените берлински улици, украсени с блещукаща празнична украса и напоени с история, да се топля с чаша греяно вино в студа и да слушам коледните песни на уличните музиканти.

Хората неслучайно казват, че когато силно мечтаеш за нещо, то се сбъдва. През един ноември месец родителите ми ми връчиха бял плик - подранил коледен подарък. Не мога да опиша вълнението си, когато отворих плика, а в него грижливо прибран, ме очакваше самолетен билет на Lufthansa до Берлин. Заедно с родителите ми щяхме да пътуваме до мечтаната дестинация точно преди Коледа!

Lufthansa

Още помня качването си в самолета, стилно облечените стюардеси на Lufthansa и ароматния кроасан с масло, който ми поднесоха за закуска на борда. Да, и коледните светлини на града, които ме посрещнаха още при кацането ни в Берлин. Не помня вече колко пъти съм посещавала Берлин, но винаги ще помня първия си път - големия коледен базар на Александерплац, и величието на Бранденбургската врата - "портата на света", и берлинската стена, напоена с история и изкуство, и Островът на музеите...

Истината е, че колкото повече пътуваме, толкова по-ненаситни ставаме за пътешествия. За всеки от нас пътуването има различно значение - за някои то е бягство от ежедневието, за други - опознаване на култури, за трети - начин да преоткриваш себе си. Но може би най-значимо е това, че пътуването ни позволява да виждаме нови хоризонти. Да опознаваме света, но по-важното - да можем да го изпитаме емоцията от това да видиш с очите си, да чуеш с ушите си, да се изгубиш, скитайки из някой голям град, станал свидетел на толкова много човешки истории на различни поколения и различни култури. Когато пътуваш, светът се превръща в нещо като общ дом на всички хора по света. И до ден днешен, когато се прибера от пътуване, се чувствам по-обогатена - емоционално и интелектуално.

Да кажем "да" на света - точно това е и посланието, което Lufthansa отправя към всички нас с кампанията си Say Yes to the World. Да пътуваш в днешно време е лесно и комфортно, а кампании като тази дават на хората възможност да посетят мечтана от тях дестинация и напълно безплатно.

В рамките на инициативата Lufthansa ще подари на един късметлия, участвал в томболата, 11 двупосочни билета за избрана от него дестинация. За да участвате, е необходимо единствено да посетите страницата на кампанията, където върху глобус можете да изберете мечтаната от вас дестинация. След като регистрирате мейла си, е необходимо да поканите поне един от 10 ваши приятели, с които да споделите пътуването. Защото по-хубаво от това да сбъднете една своя мечта е да споделите тази мечта със своите най-близки хора.

А сега затворете очи и завъртете глобуса. Той ще ви отведе на правилното място.

Lufthansa