Историята на Барби ще бъде представена на изложба в Музея на дизайна в Лондон следващата година, за да отбележи 65-ата годишнина на световноизвестната кукла, съобщи ДПА.

Чрез партньорство с компанията за играчки "Мател", музеят получи специален достъп до мащабните архиви на марката за кукли "Барби" в Калифорния. Множество редки и уникални предмети ще бъдат изложени заедно с други дадени назаем ключови предмети в рамките на изложбата, посветена на историята на марката.

Куклата Барби е пусната в продажба за първи път през 1959 г. Целта на нейния създател Рут Хендлър е била да направи различна играчка за дъщеря си Барбара.

Снимка: АР/БТА

Изложбата ще обърне поглед назад към тази начална точка, като също ще разгледа историята на Барби през призмата на дизайна в сферите на модата, архитектурата, мебелния дизайн и дизайна на превозни средства.

Изложбата е организирана на фона на успеха на игралния филм "Барби" с участието на актьорите Марго Роби и Райън Гослинг, който доминира в бокс-офиса това лято, превръщайки се в най-популярния филм за 2023 г. досега.

"Барби" е една от най-разпознаваемите марки на планетата и както видяхме наскоро, нейната история се развива с всяко ново поколение", каза Тим Марлоу, главен изпълнителен директор на Музея на дизайна в Лондон. "Очакваме с нетърпение следващата година да покажем цяла гама от грабващи вниманието предмети, някои познати, но много невиждани досега, за да представим еволюцията на дизайна в света на Барби през десетилетията."

Изложбата ще бъде открита на 5 юли 2024 г. и ще продължи до февруари 2025 г.