Изследователи в САЩ за първи път уловиха мечка и й сложиха радио нашийник, предаде АП, позовавайки се на Службата на националните паркове на САЩ.

95-килограмовата черна мечка с прякора БиБи-12 беше уловена на 23 април в планините Санта Моника в близост до град Лос Анджелис.

Според Джеф Сикич, биолог от правителствената служба, това е първата среща на учени с мечка, която обитава планините на северозапад от центъра на Лос Анджелис, от 20 години насам.

"Изглежда, че той е единствената мечка тук, в планините Санта Моника. Вероятно живее тук от почти две години според информацията от нашата дистанционна камера", обясни Сикич. "Ще бъде интересно да видим как той споделя местността с останалите местни големи хищници".

Снимка: БТА

Експертите прецениха, че мечокът БиБи-12 е на около 3 или 4 години. Той беше измерен и премина физически преглед, а около врата му беше поставен радио нашийник с GPS.

Изследователите смятат още, че е възможно БиБи-12 да е същата черна мечка, която беше забелязана и заснета в района на "Нюбъри парк" през юли 2021 г.

Най-близката популация от размножаващи се черни мечки се намира в планините Санта Сузана - на около 40 километра северно от мястото, където беше намерен БиБи-12, казаха правителствените лица.