Борбата с вредителите в градината не е никак лесна задача. Прогонването и унищожаването на всички възможни заплахи, като гризачи, птици, насекоми, се постига изключително трудно, ако не се употребяват правилните средства за целта. Съществуват различни методи за борба с тях - използване на отрови и препарати, залагане на капани, ултразвукови устройства. Всички те са предназначени да запазят вашите растения и почва от различните видове външни вредители, но невинаги са достатъчни за дългосрочно унищожаване на нападателите. Как да се справите с тези проблеми във вашата градина?

Основни съвети как да се справите с вредителите

Съществуват някои основни правила за борба с нашествениците във вашата градина. Ето и някои от тях:

  1. Започнете с идентифициране на съществото, което причинява щетите, и след това проучете неговите навици. Това е от съществено значение за измислянето на ефективно решение.
  2. Направете вашата градина по-малко привлекателна за дивата природа. Елиминирайте местата за скриване или гнездене като купчини храсти и висока трева. Затворете достъпа до пространствата за обхождане под вашата веранда. Минимизирайте другите източници на храна: покриването на компостната ви купчина ще обезсърчи повечето вредители, които биха се навъртали около нея с цел търсене на храна.

Какви средства да използвате?

Ако тези действия не доведат до никакъв резултат е препоръчително да прибегнете до по-крайни мерки за дългосрочно решаване на проблема. Те могат да включват следните средства.

борба с вредители

Живи капани

Тези капани, обикновено изработени от галванизирана стоманена мрежа, се предлагат в различни размери. Използват се зеленчуци, крекери или някаква друга храна, за да се примами животното вътре. Пружинна врата се затваря и ги заключва. Доста лесно е да хванете заек, катерица или мишка чрез жив капан. Трудната част е да решите какво ще правите с тях, тъй като популацията на някои от тези видове е от съществено значение за баланса на екосистемата. Избиването им по този начин би помогнало на вас, но не и на околната природа.

Ограда

Ограждането със сигурност е най-ефективното, дългосрочно решение при борбата с вредителите. Оградата може да бъде постоянно или временно/ сезонно решение, което се поставя и сваля според нуждите. Мрежестата ограда може да бъде изрязана по размер и закрепена с такер или завързана към стълбове. Електрическата ограда е най-доброто решение, особено срещу зайци и преживни животни. Въпреки че изисква инвестиция на време и финансови средства, това е най-добрият начин да осигурите пълна защита на вашите плодове и зеленчуци, без да вредите на дивата природа.

Ултразвукови устройства за борба с вредителите в градината

Ефективен начин да държите , елени, лисици, кучета, котки, мишки, плъхове, къртици, различни насекоми и други животни далеч от вашите градински лехи е да използвате ултразвуков репелент за вредители, подобно на тези, които могат да контролират вредителите на закрито. Те имат стробоскопични светлини и възпроизвеждат високочестотни звуци, когато се активират от движение на животно. Шумът и светлините плашат животните, като след няколко сблъсъка ще ги накарат да спазват дистанция от вашите растения.

Използване на пестициди

Пестицидите са химикали, предназначени за борба с вредители в градината. Те включват инсектициди, използвани за контрол на насекоми, хербициди, използвани за контрол на плевели, фунгициди, използвани за контрол на гъбички и плесени, и родентициди, използвани за контрол на гризачи. Градинските вредители могат да включват различни насекоми - мухи, хлебарки, комари, оси, кърлежи или гризачи, като мишки и плъхове. Определени насекоми могат да нападнат култури като лоза, картофи, домати, зеле, краставици, овошки, ябълки, чемшир и дори цветя като орхидеи и рози. Употребата на пестициди за борба с тях, предотвратява тази възможност, но според експертите от Ню Фреш, тя може да има негативни странични ефекти при консумация на съответните плодове и зеленчуци. Бъдете предпазливи при тяхното ползване!

Засаждане на цветя

Някои цветя могат да имат значително влияние в борбата срещу нашествениците. Те са безвредни за хората, като дори допринасят за подобряване на естетиката на градината. Един от видовете, които може да засадите, е петунията. Това растение може да помогне за отблъскване на червеи по ябълките, листни въшки и буболечки по тиквата. Петунията изисква много малко поддръжка, така че добавянето ѝ към вашата градина би донесло единствено ползи.

Друга опция за целта е лавандулата, чиято остра миризма е изключително неприятна за комарите и мухите. Невените също могат да помогнат за отблъскване на комари, черни мухи, листни въшки и дори зайци. Те имат отчетлива миризма, която също е остра и отблъскваща за този тип нашественици. Ако имате зеленчукова леха, засадете ги до нея, за да я подсилите в борбата срещу вредителите в градината.

Добавете полезни насекоми

Насекоми като калинките могат да бъдат безценни в борбата срещу нашествениците. Те ядат листни въшки, акари, яйца и ларви на много различни видове вредители. Други полезни градински буболечки включват богомолки, които са особено ефективни. Повечето полезни насекоми могат да бъдат закупени от големи компании за градинарство. Необходимо е да определите максимално точно количеството, от което се нуждаете за вашата градина. Особено ключово е да не използвате никакви химикали в продължение на 10 дни преди да пуснете тези насекоми там.

Заключение

Борбата с нашествениците във вашата градина не е никак лесна и е ключово да я завършите успешно в максимално кратък период от време, за да избегнете потенциални щети. Въпреки това е важно да помислите и за потенциалните странични ефекти, които може да предизвикате при употребата на някои от изброените методи в градината. Използването на пестициди и хербициди е опасно при последващата консумация на плодове и зеленчуци, затова се стремете да прилагате основно естествени начини за решаване на проблема. Комбинирането на два или няколко варианта трябва да бъде съгласувано със специалисти.

 

* съдържание на Newfresh