Киселото мляко може да неутрализира миризмата на чесън, установи американско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

Изследването, направено в лабораторни условия, като са планирани и тестове с човешки дъх, показва, че пълномасленото кисело мляко не позволява на почти всички летливи съединения, отговорни за острата миризма на чесъна, да се отделят във въздуха.

Учени от университета на щата Охайо проверяват способността на киселото мляко и на отделните му компоненти - вода, мазнини и протеини, да се справят с този аромат. Оказва се, че мазнините и протеините успяват добре да се справят. Заради това експертите предполагат, че в бъдеще храни с високо съдържание на протеини могат да бъдат разработени специално за борба с чесновия дъх, пише БТА.

"Високото съдържание на протеини е много актуално в момента - хората обикновено искат да ядат повече от тях", казва водещият автор на изследването Шерил Баринджър от университета на щата Охайо.

Тя има опит в идентифицирането на храни, които могат да се справят с чесновия аромат. Баринджър е изследвала ябълки, мента, маруля и мляко, които благодарение на ензими и мазнини успяват да неутрализират серните съединения, причиняващи упоритата миризма на суров чесън.

Резултатите показват, че само киселото мляко намалява с 99% от основните летливи вещества, които предизвикват силния аромат на суровия чесън. Когато се анализират поотделно, мастните, протеиновите и водните компоненти на киселото мляко също имат неутрализиращ ефект, но първите две се представят по-добре от водата.

Според Шерил Баринджър киселите млека с плодов вкус вероятно също ще подействат.

Консумацията им трябва да последва бързо приема на суров чесън.

"При ябълките винаги сме казвали да се ядат веднага", казва изследователката. "Предполага се, че същото е и с киселото мляко - изяжте го веднага след чесъна".

Изследването е публикувано в изданието "Молекюлс".