Един от националните символи на Швейцария - кучетата санбернар, които станаха световно известни с това, че помагат при алпийски спасителни операции, сега спасяват хора по други начини, съобщи Ройтерс.

Фондация "Бари" - организация с нестопанска цел, която отговаря за развъждането на кучетата от 2005 г. насам, помогна на кучетата да поемат новата си роля на терапевтични и образователни помощници за уязвими хора.

"Сенбернарът днес е порода, която работи на социалния фронт", каза Андреа Цолингер, представител на фондацията, по време на посещение на развъдниците в град Мартини, близо до границите с Италия и Франция. "Кучетата работят в болници, в старчески домове с възрастни хора. Те помагат на хора, подложени на терапия, срещат се с деца и затворници. Те правят чудеса."

Санбернарите участват в около 600 събития в Швейцария всяка година. Те подкрепят благосъстоянието на хората с разстройства от аутистичния спектър, както и с други специални нужди. Те също подпомагат медицинските специалисти при провеждането на психосоматична и психосоциална рехабилитация.

Посетителите могат също да видят санбернарите в парка "Бериленд", който разполага с музей и съоръжения за кучетата.

"Те имат страхотно обоняние", каза Ан Холцер, отговорник за обучението на кучетата във Фондация "Бари". "Заради размерите им се използваха за разчистване на заснежената пътека за спасителите в прохода."

В наши дни в алпийските спасителни операции участват по-малки кучета, които могат да бъдат по-лесно транспортирани с хеликоптер в сравнение със санбернарите.

Това не означава обаче, че Швейцария е по-малко привързана към любимата си порода.

"Тя е твърд символ на Швейцария", каза Цолингер. "Мисля, че много хора са ангажирани с това да поддържат тези кучета в добро състояние и да следят за стандартите на породата."