Диплома по магия ще се дава от 2024 г. и ще бъде една от първите в Обединеното кралство, казаха от университета в Ексетър, пише BBC.

"Иновативната" магистърска степен по магия и окултни науки е създадена след "скорошен скок на интереса към магията", каза ръководителят на курса.

Това ще предложи възможност за изучаване на историята и въздействието на магьосничеството и магията по света върху обществото и науката, казаха шефове.

Едногодишната програма започва през септември 2024 г.

Учени с опит в историята, литературата, философията, археологията, социологията, психологията, драмата и религията, ще покажат ролята на магията на Запада и Изтока.

Университетът каза, че това е един от малкото следдипломни курсове по рода си в Обединеното кралство, който съчетава изучаването на историята на магията с толкова широк набор от други предмети. 

Снимка: iStock/Getty Images

Професор Емили Селоув, ръководител на курса, каза: "Неотдавнашният скок в интереса към магията и окултното във и извън академичните среди е в основата на най-спешните въпроси на нашето общество.

"Деколонизацията, изследването на алтернативни епистемологии, феминизмът и антирасизмът са в основата на тази програма."

Курсът ще се предлага в Института за арабски и ислямски изследвания.

Професор Селоув каза: "Тази магистърска степен ще позволи на хората да преразгледат предположението, че Западът е мястото на рационализма и науката, докато останалият свят е място на магия и суеверие."

Университетът каза, че курсът може да подготви студентите за кариера в областта на преподаването, консултирането, наставничеството, работата в областта на наследството и музеите, работа в библиотеки, туризъм, художествени организации или издателската индустрия, наред с други сфери на работа.

Изборът от модули включва дракони в западната литература и изкуство, легендата за крал Артур, палеография, ислямска мисъл, археологическа теория и практика и изобразяването на жените през Средновековието.