Ново проучване показва, че когато става въпрос за семейни състезания, мъжете оставят съпругите си да печелят, за да има мир в семейството, пише Мейлонлайн.

Учени от Севернокитайския университет за наука и технологии установиха, че жените се концентрират по-силно, когато се състезават срещу непознати, отколкото срещу романтичния си партньор. Независимо от това е по-вероятно те да печелят, когато играят срещу партньора си.

“Възможно е мъжете им да възприемат манталитета на "доволна женица, мирна главица", избягвайки потенциални конфликти в отношенията, като позволяват на половинката си да печели“, казва Шуюй Цзя, научен ръководител на изследването.

В проучването екипът си поставя за цел да установи как романтичните отношения влияят върху женската конкурентоспособност.

Конкуренцията, основен компонент на социалното взаимодействие, често се среща в ежедневието, а влиянието на интимните отношения върху женската конкурентност все още не е напълно разкрито, обяснява екипът в своето изследване, публикувано в сп. "Нюросайънс".

Изследователите са привлекли 52 участнички на възраст между 18 и 25 години, на които е било възложено да изпълнят задача с визуални ключове в процеса на съревнование с партньор за възможно най-бърза реакция на стимули.

Участничките били разделени на две групи, като първата група се състезавала срещу романтичния си партньор, а втората - срещу непознати.  

Докато се състезавали, мозъчната активност на участничките се следяла чрез ЕЕГ.

Резултатите показват, че жените са показали по-високи нива на концентрация, докато са се състезавали срещу непознати от противоположния пол, отколкото когато са се състезавали срещу партньора си.

В същото време, когато се съревновавали с романтичния си партньор, концентрацията и желанието за състезание на жените намалявали, пише БТА.

Независимо от това обаче, вероятността те да спечелят срещу партньора си се оказала много по-голяма.

Изследователите твърдят, че това е пример за "поведение на задържане на партньорката" от страна на мъжете.

"Жените са имали по-висок процент на победа, когато са се състезавали с романтичните си партньори, което може да е резултат от това, че мъжете възприемат стратегии за задържане на съпругата, за да запазят близките си отношения, когато се състезават с романтичните си партньори. Чрез тези стратегии те предотвратяват напускането им от партньорите или привличането им от други състезатели", добавя екипът в изследването.

Новината идва малко след като предишно изследване разкри, че двойките, които управляват финансите си заедно, се обичат по-дълго. Проучването показа, че женените двойки, които имат общи банкови сметки, не само имат по-добри взаимоотношения, но и се карат по-малко за пари и се чувстват по-добре по отношение на начина, по който се управляват домашните финанси.