Момче от САЩ, родено на 21 седмици и един ден с тегло под един килограм, е сертифицирано като най-недоносеното бебе в света, което е оцеляло, съобщи BBC.

Къртис Миинс беше изроден в Бирмингам, щата Алабама, миналата година с тегло само 420 грама.

От ''Световни рекорди на Гинес" потвърдиха, че Къртис, който сега е в много добро здраве на 16 месеца, е поставил новия рекорд.

Доносената бременност обикновено е около 40 седмици, което прави Къртис роден близо 19 седмици преждевременно.

Майка му, Мишел Бътлър, побърза да влезе в болница на 4 юли 2020 г., когато фойерверки за Деня на независимостта изпълниха нощното небе.

На следващия ден тя ражда близнаци - Къртис и Си'Ейша.

Си'Ейша почива на следващия ден.

Но Къртис, който е имал по-малко от един процент шанс за оцеляване, се вкопчва в живота, подложен на интензивни медицински грижи, отбелязва BBC.

Къртис с майка си Мишел Бътлър (вляво) и с неонатолога д-р Брайън Симс (вдясно)

Снимка: University of Alabama at Birmingham

Бил е свален от апарат за вентилация след три месеца и изписан през април тази година след 275 дни в болница. Терапевтите трябваше да му помогнат да се научи как да диша и да се храни.

"Да мога най-накрая да заведа Къртис у дома и да изненадам по-големите си деца с по-малкия им брат е момент, който винаги ще помня", каза майката Мишел Бътлър, цитирана в съобщение на Университета на Алабама. "Това беше трудно пътуване, но съм благодарна на екипа на Университета ( University of Alabama at Birmingham - UAB) за тяхната постоянна подкрепа. Те отделиха време да ме образоват и се увериха, че знам какво се случва на всяка стъпка от пътя. Те наистина се интересуваха от моя син и от мен."