В рамките на инициативите, посветени на Световния ден за информираност относно аутизма, Кино Уикенди има удоволствието да представи премиерата на документалния филм "Надежда за Борис" през първата седмица на април. Този късометражен документален филм разкрива ежедневието на Борис Данабашев, едно 12-годишно момче, което живее в аутистичния спектър. Чрез очите на неговата майка, Надежда Данабашева, зрителите ще се потопят в един ден от живота на Борис, който, въпреки своите специфични предизвикателства, води живот, богат на обич, радост и необикновени постижения. Чрез разказа на Надежда Данабашева, зрителите се запознават отблизо с трудностите и радостите на семейството, както и с трансформиращата сила на безусловната любов.

Прожекцията на "Надежда за Борис" ще се състои на 6 април 2024 г., от 14:00 часа, в пространството на Кино Уикенди, разположено на сцена Дерида (ул. "Цар Самуил" 32). Входът за събитието е свободен, като след прожекцията ще се проведе разговор с екипа на филма и Надежда Данабашева.

Филмът, реализиран като курсова работа от студенти на факултет "Екранни изкуства" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", е продукт на съвместната работа на режисьора Ани Недялкова и сценариста Христо Христозов, с операторска работа на Йоан Евстатиев и Лидия Ахчийска, монтаж от Пламена Стойкова и звукозапис от Тодор Стаменов. Проектът е подкрепен от проф. д-р Станислав Семерджиев и изпълнителен продуцент Мариана Георгиева.

Източник: Кино Уикенди

Ани Недялкова, режисьор и съсценарист на филма, споделя своето вдъхновение за създаването на този проект: "Целта ми беше да представя живота на децата извън невротипичния спектър и техните взаимоотношения в обществото и образователната система. Срещата с Надежда и нейното семейство ни позволи да заснемем не само предизвикателствата, но и успехите, които те постигат ежедневно."

Източник: Кино Уикенди

 "Надежда за Борис" не е просто филм - той е послание за надежда, разбиране и приемане. Поканени сте да се присъедините към нас на 6 април и заедно да отдадем заслужено внимание на темата за аутизма. 

Организацията на събитието е възможна благодарение на подкрепата на "Блага филмс" и финансовата помощ от "Дриймикс ООД" и неговите служители.

Източник: Кино Уикенди