Броени дни ни делят от началото на китайската лунна година, която ще премине под знака на Металния плъх и се очаква да донесе творческа енергия, късмет, здраве и просперитет.

За разлика от Григорианския календар, съблюдаван в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Тази година тя ще започне на 25 януари и ще приключи на 11 февруари 2021 г.

Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития.

Как се е появил китайският зодиак?

Легендата разказва, че за да го създаде, Нефритеният император - традиционно китайско божество, организирал състезание между различи животни. За да завършат успешно, участниците в надпреварата трябвало да преплуват бързо течаща река.

Великодушният бик предложил на котката и плъха да се покачат на гърба му. Жадният за победа плъх изблъскал котката във водата. Според различна версия на историята плъхът не споделил с котката - най-близката си приятелка, за предстоящото състезание, в резултат на което се породила враждата помежду им. Когато бикът наближил финала, плъхът скочил пред него и така спечелил състезанието и станал първото животно в китайския зодиак. Бикът завършил втори, следван от тигъра, заека, дракона, змията, овцата, маймуната, петела, кучето и глигана (свинята).

Смята се, че хората, родени в определена година, са заимствали някои черти от животното в китайския зодиак, на което тя е подвластна.

Родените в Годината на Плъха например са общителни, трудолюбиви, сръчни, наблюдателни, приспособими, упорити. Знакът им е символ на плодовитост, защита, просперитет.

Представителите на този зодиакален знак обичат охолството. За да е изобилна настоящата година, астролозите съветват празничното меню на 25 януари да включва любимите лакомства на Плъха - ядки и разнообразни сирена, а хората да носят най-ценните си дрехи и бижута.

Имайки предвид, че Плъхът е първата от 12-те зодии според китайския календар, годината, която ще премине под знака му, ще бъде година на нови начала.

Заредени с творческа енергия, представителите на всички зодиакални знаци ще придобият увереност във възможностите си и ще се почувстват господари на собствения си живот със силата да бъдат каквито пожелаят.

Под знака на Плъха са родените през 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020 г. Известни представители на зодиакалния знак са Уилям Шекспир, принц Чарлз, Луис Армстронг, Хю Грант, Ози Озбърн, Самюъл Л. Джаксън, Тилда Суинтън, Тери Пратчет, Аврил Лавин, Джордж Вашингтон, Гари Линекер, Еминем, Джордж Буш, Джулиан Мур, Люис Хамилтън, Бен Афлек, Джуд Лоу, Кейти Пери, Скарлет Йохансон, предава БТА.

Кариера и богатство

Всички дейности, започнали през годината на Металния плъх, ще бъдат подхранвани от успех. Хората трябва да следват целите си с увереност и решителност, да бъдат неуморни в стремежа си към тях и да не допускат проблемите, трудностите и провалите да ги обезкуражават.

Любов

След 2019 г., преминала под знака на Земното прасе и белязана от непредсказуеми ситуации, 2020 г. ще бъде по-спокойна. Любовта ще поеме по пътя на хармонията, като общуването между партньорите ще е ключово за поддържането ѝ.

Съвместимост между Плъх и други зодиакални знаци

Трайни връзки очакват представителите на зодията с родени под знака на лоялния Бик, приключенски настроения Дракон и умната Маймуна. Плъховете обаче трудно понасят вечно променящия се Кон.

Здраве

Като се изключат моментите, в които изтощението ще надделява, представителите на всички зодиакални знаци ще се радват на добро здраве в годината на Плъха, особено през втората ѝ половина. Най-добрият лек през 2020 г. остава спортът, който трябва да бъде предписан на всеки за добро здраве и дълголетие. Редовното му практикуване намалява медицинските разходи, подобрява съня и повишава продуктивността във всекидневието.

Късмет

Късметът ще е всеобщ спътник през 2020 г., но хората трябва да го уловят в мига, в който почука на вратата им. Китайците казват, че нищо не плаши повече късмета от съмнението в него. Тези, които проявят ентусиазъм и действат бързо, ще си осигурят успех.

Късметлийски символи според фън шуи през годината на Плъха

- числа - 5,7,9

- цветове - бял, жълт, син, зелен, сив, черен

- дни - 4-то, 8-мо, 13-о и 22-ро число през всеки месец от китайския календар

- посоки - югоизток, североизток, запад

- зодиакални знаци - Бик, Дракон, Маймуна, Прасе.