Изследване на трима учени от Великобритания, Австрия и САЩ разглежда предположението, че половите хормони в плода оказват влияние върху сексуалното привличане, което хората изпитват на по-късен етап от живота си, съобщи електронното издание "MedicalExpress", позовавайки се на съобщение на университета в Суонзи, Великобритания.

Според изследователите най-високи честоти на еднополово влечение са установени при децата от групата с най-ниски доходи (25 на сто), най-ниски честоти в групата с доходи, малко по-високи от останалите, и повишени честоти на еднополово влечение при децата на 25 на сто от населението с най-високи доходи.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани в онлайн списанието "Evolutionary physiology", е резултат от съвместната работа на професор Джон Манинг от университета в Суонзи, Великобритания, на Бернхард Финк от Виенския университет и на американския еволюционен биолог и социобиолог Робърт Тривърс.

Снимка: iStock by Getty Images

"Тези нови резултати показват, че високият фетален естроген е фактор за еднополовото привличане както при мъжете, така и при жените при децата на родители с ниски доходи. И обратното, при децата от мъжки и женски пол на родители с високи доходи високият фетален тестостерон може да е свързан с еднополовото привличане", каза проф. Манинг.

Изследването е продължение на предишно проучване с участието на професор Манинг, публикувано миналата година в сп. "Journal of Biosocial Science", което установи, че майките с ниски доходи феминизират децата си в утробата чрез регулиране на хормоните, докато майките с високи доходи маскулинизират децата си.

Това проучване се основава на връзката между дължината на показалеца и безименния пръст на човека, известна като съотношение 2D:4D. Дългият безименен пръст е маркер за по-високи нива на пренатален тестостерон, а дългият показалец е маркер за по-високи нива на пренатален естроген, пише БТА. Обикновено мъжете имат по-дълги безименни пръсти в сравнение с жените, докато жените имат по-дълги показалци в сравнение с мъжете.

Снимка: iStock by Getty Images