В претъпкан бар в оживена петъчна вечер един клиент седи сам и чака свой приятел. Барманът, забелязвайки самотния посетител, започва да води светски разговор, разпитва за деня му и го кара да се чувства добре дошъл. Скоро двамата започват да общуват все по-оживено, минутите летят и закъснението на приятеля е забравено.

Барманът е очарователен, а флиртуващият разговор от тази случайна среща успокоява клиента. Клиентът се радва на вниманието - и защо не?

"Когато някой флиртува с вас, вие се чувствате ценен и представата ви за вашата привлекателност, умение да привличате, се увеличава", казва Гурит Бирнбаум, професор по психология в университета "Райхман" в Израел. С други думи, да се флиртува с вас е приятно. Но може ли това да е полезно и за вас?

Снимка: iStock by Getty Images

В сценария с бара "нашият" барман не знае, че клиентът вече има връзка. (Бирнбаум посочва, че дори ако някой е във връзка, флиртът с другите е очакван. "С течение на времето хората са склонни да фантазират за други. Това е нормално - то не означава нищо лошо за връзката").

И все пак има нещо странно в това толкова непосредствено общуване в бара. Макар че това може да е взаимодействие, което се случва точно сега някъде по света, в този случай барманът е компютърно генериран и цялата комуникация се осъществява във виртуална реалност. Случва се в свят, измислен от Бирнбаум.

Размишлявайки върху идеята, че хората започват да фантазират за други хора, когато имат дълготрайни връзки, психологът се пита дали фантазиите могат да се използват, за да ни помогнат да регулираме по-разрушителните си желания. Дали флиртът с виртуален барман би направил някой, който има сериозна връзка, по-склонен или по-малко склонен да флиртува с някого в реалния живот?

"Помислих си, че това сигурно пространство - виртуалната реалност - може да помогне на хората да контролират желанията си и да запазят настоящите си връзки", казва тя. "Мога да мисля за каквото си поискам и след това да приключвам с него. И не е нужно да действам според тези фантазии."

Виртуалните бармани изглеждат малко необичайно - движенията им са сковани, а лицето призрачно. Те със сигурност не биха могли да бъдат сбъркани с истински човек. Но речта е реалистична и в рамките на петминутно взаимодействие разговорът протича съвсем автентично.

След като свалят слушалките си, хората, участващи в експеримента на професор Бирнбаум, са представени или на традиционно привлекателен интервюиращ, или на привлекателен непознат, който всъщност е изследовател, представящ се за човек, нуждаещ се от помощ. Изследваните лица, които флиртували с виртуалния барман, заявили, че намират интервюиращия за по-малко привлекателен и прекарват по-малко време, за да помогнат на непознатия, отколкото тези, които не са водили флиртуващ разговор. Сякаш, казва Бирнбаум, флиртът във виртуалния бар ги е ваксинирал срещу изкушението в реалния живот. Изследваните също така заявили, че след флиртаджийското общуване в бара желаят повече своя истински партньор.

Снимка: iStock by Getty Images

Флиртуването с непознати по време на връзка може да заздрави отношенията между партньорите - заявява Бирнбаум, но предупреждава, че това може да е хлъзгав път. От съществено значение е да разбирате добре собствените си граници и тези на партньора си по отношение на флирта. Факторите, които превръщат безобидния флирт в изневяра, могат да се окажат незабележими. Когато хората са изложени на норми на изневяра, например ако знаете, че ваши приятели или близки изневеряват на партньорите си, е по-вероятно и вие да го направите. Това се нарича "заразна изневяра".

Съществува "съзвездие от личностни характеристики", които правят някои хора по-устойчиви или по-склонни към изневяра. Например по-нарцистичните хора или онези изпитващи несигурност в привързаността, са по-склонни да изневеряват, отколкото други. "Трябва да вземем предвид толкова много фактори, за да предвидим кои съблазнителни преживявания биха довели до изневяра", казва Бирнбаум.

Макар че внимателният флирт може да е чудесно изживяване, мнозина смятат, че са непълноценни, неадекватни в него. В анкета, проведена сред почти 7000 потребители от мъжки пол в Reddit, лошите умения за флиртуване са петата най-често срещана причина (от общо 43), която мъжете посочват, за да бъдат самотни.

За щастие на тези хора може да се окаже възможно да се научат да флиртуват по-добре. След един такъв експеримент, психолозите са категорични, че дори след тричасово обучение, което включва усвояване на техники за по-уверено поведение при говорене, участниците постигнали по-високи резултати по отношение на способността за флиртуване, както и по отношение на екстраверсията (екстравертираният тип е обърнат към външния свят,  общителен, дава израз на чувствата и характера си).

Снимка: iStock by Getty Images

Могат да се усвоят и други умения за флиртуване. Например да заемете експанзивна поза на тялото -  ръцете да са отпуснати или разперени встрани, вместо скръстени или прибрани; свободен стоеж вместо скръстени крака, и тяло, облегнато назад, а не свито напред, гледане директно към събеседника и повдигане на главата - всичко това повишава романтичната привлекателност както за мъжете, така и за жените. Просто е - свързваме заемането на пространство с доминация, а експанзията - с откритост (въпреки че неприятната експанзия или "протягането на ръце" може да предизвика гнева на другите). Ефектът се проявява както в реалния живот, така и в профилите за онлайн запознанства. Като се има предвид, че една кратка среща или показване на снимка може да промени шанса на някого да флиртува успешно, максималното използване на пространството увеличава шансовете за романтичен успех.

Максимизирането на пространството не е нещо, което винаги осъзнаваме, казват експертите. Това не е като: "О, там има някой красив, нека се разпространи. Това е просто естествено поведение." Тази невербална проява на доминация може да бъде под формата на разполагане удобно на тялото или вещите, за да се покаже комфорт и принадлежност към дадено пространство.

Макар че флиртът обикновено е явен акт, той може да бъде и скрит - действия, които невинаги смятате за флирт. Например - мнозина флиртуват най-вече с невербални сигнали, като например погалване по косата. Такова поведение се нарича "самоподдържане", това е идеята някой да се постарае да бъде по-привлекателен за вас

Различията в техниките за флиртуване са валидни независимо от сексуалната ориентация. Например мъжете, или онези, които описват своята идентичност като "мъжка", и тези, които се придържат към "мъжките" полови роли, са по-склонни да флиртуват открито чрез нещата, които казват и правят, независимо от това към кого са привлечени. Докато жените, онези, които се идентифицират като "женствени", и тези, които описват концепцията си за половите роли като "женствена", са по-склонни да флиртуват скрито и невербално.

Други скрити примери за флирт са "знаците на вратовръзката", които могат да бъдат всякакви - от установяване на контакт с очи, прегръдка, кикотене на шеги, до споделяне на храна - което обикновено не правим с непознат.

В нефлиртуващ контекст, приемането на фамилията на партньора при сключване на брак или носенето на годежен пръстен биха били символи на обвързване с друг човек. Знаците за обвързване често се изпълняват в отсъствието на партньора, за да сигнализират, че сте заети. Те могат да се използват и за да се сигнализира, че някой друг не е на разположение.  Ако искате да сигнализирате, че партньорът ви е зает, най-лесният начин да го направите е да извършите действие. По-лесно е да поставите ръка върху него, отколкото да кажете на някой друг да се отдръпне, коментират експертите.

Но ако флиртаджийските знаци за обвързване бъдат отхвърлени или ако не бъдат приети много топло, това са сигнали, които ще подскажат на потенциалните свалячи за нивото на ангажираност в съществуващата връзка на техния романтичен интерес и дали имат шанс или не.

И разбира се, не демонстрирането на изключителен интерес е сред най-отблъскващите флирт поведения, може би защото обичаме да разполагаме с постоянното внимание на нашите половинки.

Фините примери за флирт могат да бъдат полезни, защото флиртуващият може бързо да прекрати взаимодействието, ако се наложи, като същевременно има вероятност да отрече, че някога е имало романтичен интерес.

Shutterstock

По принцип мъжете надценяват романтичния интерес, като може би погрешно възприемат дружелюбността като привличане, а жените го подценяват, откъдето идва и концепцията за "зоната на приятелите". Така нареченият процент на фалшивите положителни резултати е много по-различен при хетеросексуалните мъже, отколкото при хетеросексуалните жени. Усмивката не означава, че дамата непременно има романтичен интерес. Това е начин да се деескалират ситуациите, да се повиши възприятието за дружелюбност.

Някои бизнеси се възползват от свръхвъзприемането на флирта като използват жени на позиции в ресторантите, например като онези, които посрещат специалните гости. "В Съединените щати има съдебни дела, в които жени твърдят, че към тях се присламчват, защото им казват да се усмихват и да влизат в това принудително взаимодействие, което се възприема по сексуален начин", казва професор Бирнбаум. Засегнати са предимно жени.

Затова си струва да се запитаме: Дали виртуалният барман наистина се е интересувал от самотния клиент, или просто е бил добър барман? Винаги внимавайте за нюансите и контекста на ситуацията, в която се намирате.