На всеки се е случвало, пътувайки със самолет, да бъде възмутен от поведението и навиците на останалите пасажери, заели седалките около него. Повечето хора обаче се сблъскват с тези куриози сравнително рядко - все пак човек не пътува всеки ден... освен ако не работи за авиокомпания.

С повече от 7 години опит като стюардеса, Шон Катлин спокойно може да каже, че е срещнала едни от най-неприятните пътници. В определен момент тя решава да започне да снима ситуациите, които вижда на борда, за личен дневник, с който да развеселява приятелите си. Но нейните колеги я насърчават да ги публикува в интернет, за да "засрами" онези, позволили си недопустимите действия на около 10 000 метра над земята.

Така преди 11 години в Инстаграм и Фейсбук се появява страницата "Passenger Shaming", в която Катлин публикува изображенията. Тя също така призовава всички, които са видели и заснели нещо нередно по време на полет, да ѝ изпратят кадрите, обещавайки да ги разпространи. И го прави - особено сега, когато се е пенсионирала и има повече свободно време.

"Passenger Shaming" се превръща в истинска сензация във виртуалното пространство и ангажира всеобщото внимание. Към момента страницата има 1 милион последователи - бройка, която от ден на ден само расте, а списание "Rolling Stones" дори я включи в класацията си "100 Best Instagram Accounts". Днес редица тв предания я канят за свой гост и множество издания публикуват фотосите ѝ.

"Усетих, че трябва да покажа на света всички тези налудничави неща, случили се на борда. Сега имам чувството, че те стават абсолютно навсякъде, понеже получавам купища снимки, направени на различни терминали по цялото земно кълбо, както и заснети по време на полет", обяснява Шон в свое интервю.

Някои фотографии показват пътници, настанили се "прекалено удобно", поставили босите си и мръсни ходила на подлакътниците между седалките, точно до хората пред тях.

Други разкриват пасажери, сметнали, че няма по-удачно време да си изрежат ноктите на ръцете и краката от това, докато летят. 

"Хората мислят, че щом са платили за билета си, значи могат да правят каквото си поискат. Те трябва да разберат, че самолетите не са техния дом, а публичен транспорт", пояснява Шон Калин, която е от Кълъмбъс, щата Охайо, и освен стюардеса е била още полицай, парамедик и писател на свободна практика.

Вижте най-абсурдните ситуации по време на полет в галерията ни >>