Да бъдеш любител на виното означава много повече от просто складиране на страхотни бутилки. Истинският ентусиаст или ценител разбира множеството ключови начини за оптимизиране на изживяването при пиене на вино и има много аксесоари, които правят точно това. Те могат да бъдат най-различни - от надежден тирбушон с двойни панти до надежден декантер, пръстен за вино, охлаждаща чаша и много други. Днес ще ви покажем и ще ви разкажем за някои от най-полезните аксесоари, с които ще превърнете пиенето на вино в истинско удоволствие.

Електрически тирбушон

Снимка: Trendo.bg

Отварянето на бутилките за вино е едно от най-трудоемките неща, свързани с пиенето на напитката. Електрическият тирбушон позволява бързо и лесно отваряне на бутилките. Той премахва тапата без никакво усилие и е изключително удобен за ползване.

Сет стъклен мини декантер и вакуум помпа

Снимка: Trendo.bg

Мини декантерът е много функционален уред и лесен за употреба. Обикновено процесът на декантиране отнема повече от 30 минути, но този аератор обогатява с кислород виното незабавно, придавайки му по-добър вкус и букет от аромати. След това можете да запечатате остатъка вино в бутилката с помощта на тапата с вакуум помпа.

Чаши за вино

Снимка: Trendo.bg

За да се насладите истински на виното, много е важно да го консумирате в правилната чаша. Червените вина обикновено изискват голяма, широка чаша, за да разкрият най-добре своите по-изразени аромати и вкусове. Тъй като повечето бели вина имат по-фини вкусове и аромати, по-тясната чаша помага да ги насочите повече към носа. Чашата за бяло вино излага по-малко от повърхността на виното на въздуха и помага да се поддържат белите вина по-хладни. Пенливото вино губи мехурчетата си, след като е изложено на кислород. Така че, за да ги запазите възможно най-дълго, изберете висока, тясна чаша.

Стъклена гарафа с декантер

Снимка: Trendo.bg

Гарафата е стилен и практичен аксесоар за вино, който трябва да имате в дома си, ако сте истински любител на напитката. Предимството на тази гарафа е декантерът, който филтрира и аерира виното.

Аератор за бутлки

Снимка: Trendo.bg

Да оставите виното да подиша е хубаво, но за да бъде ефективен процесът трябва да го прелеете в декантер или гарафа. Това ще ускори отделянето на ароматите и ще омекоти вкуса му, особено при младите червени вина. Когато обаче не се очаква да изпиете цялата бутилка, можете да поставите аератор върху гърлото, който ще аерира необходимото количество, а останалото вино може да се затвори и да се прибере в хладилника.

Класически аналогов термометър

Снимка: Trendo.bg

Най-бързият начин да охладите прекалено топло вино е да го сложите в ледарка с лед и студен вода. Термометърът е полезен уред, който ще ви позволи да разберете кога виното е охладено до препоръчителна за консумация температура. При червените вина тя е 18°С, а при розетата - 14-16 °С. Белите вина обикновено се нуждаят от между 7°C до 10°C.

Охладител за бутилки

Снимка: Trendo.bg

Охладителят с гел е практичен и много удобен за използване. За целта трябва да го замразите във фризера и след това поставяте бутилката в него. Той е еластичен и се адаптира свободно към формата ѝ. Може да охлаждате бутилка вино, шампанско, вода, бира и др.

Тапа за бутилки с вакуум помпа

Снимка: Trendo.bg

Когато очаквате гости и искате да отворите предварително бутилката и да дегустирате виното, желателно е да затворите след това бутилката и да обезвъздушите остатъка, за да запазите вкусовите качества на виното. Вакуумната помпа премахва въздуха от отворената бутилка, която трябва да съхранявате в хладилник.

Пръстен за вино

Снимка: Trendo.bg

Много често се случва когато наливате вино от бутилка, по нея да започат да плъзват капки. А всички знаем колко трудно се чистят петната от червено вино. За да предотвратите това, поставете пръстен на гърлото на бутилката, който улавя капките вино.

Скоба за изваждане на коркови тапи

Снимка: Trendo.bg

Колкото и да е неприятно, понякога се случва корковата тапа или част от нея да падне в бутилката за вино. Най-лесният начин да я извадите е със скоба. С нея можете да хванете дори и по-малки парчета от корковата тапа.

Диспенсер за вино

Снимка: Trendo.bg

Деративното буренце за вино е красив и стилен аксесоар, с който можете да впечатлите вашите гости. То е изработено с широк отвор за зареждане и нежна канелка за наливане. Идеален подарък за ценители на вино!

Материалът е подготвен от Trendo.bg!