Най-старото куче в света според Световните рекорди на Гинес отпразнува своя 31-ви рожден ден, съобщи АП.

Кучето на име Боби е чистокръвен представител на португалската порода рафейро ду алентежо. Боби отпразнува своя рожден ден в събота в дома си в дома си в португалското село Конкийрос. Местни меса и риба бяха сервирани на около стоте гости на събитието, както и на кучето, което яде само човешка храна. Поканена беше и танцова трупа, в чието съчетание се включи и Боби.

Собственикът на кучето Лионел Коща е притежавал няколко други възрастни кучета в миналото, включително майката на Боби - Жира. Коща обаче твърди, че никога не е предполагал, че някое от неговите кучета ще доживее до 30-годишна възраст.

Един от най-важните фактори, който е допринесъл за дълголетието на Боби, е "спокойната, тиха среда", в която той живее, смята Коща. Боби винаги е имал възможността да се разхожда свободно из горите около къщата на собственика си, като никога не е бил връзван с верига или каишка. "Изключително общителното" куче никога не е било самотно, защото е израснало заобиколено от много други животни, разказа още Коста.

Заради затруднения в ходенето, сега Боби предпочита да се мотае из собствения си двор. Зрението му се е влошило и прекарва повече време в спане.

Рождената дата на възрастното куче беше потвърдена и регистрирана от Ветеринарната медицинска служба на община Лейрия. Информационната система за домашни любимци, която е ръководена от Националния съюз на ветеринарите и е упълномощена от португалското правителство, също потвърди, че Боби е роден през 1992 г.

Когато Боби се ражда, Коща е едва на осем - за него кучето е жив спомен за миналото.

"Боби е специален, защото да го гледаш е като да си спомниш за хората, които бяха част от нашето семейство и за съжаление вече не са тук - като баща ми, брат ми или баба ми и дядо ми, които вече не са на този свят", каза Коща. "Боби символизира тези поколения."