Едва ли по света има празник като Хелоуин - странна смесица от езически обичаи, религиозни традиции и страховити суеверия. Историята му започва преди две хилядолетия, когато келтските племена живеят на територията на днешните Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северна Франция. Днес Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално празникът е разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, както и в Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски страни. Според психолози отбелязването на Хелоуин помага на деца и възрастни да се освободят от натрупания емоционален стрес и да преодолеят страховете си.

Хелоуин предлага възможност хората да противодействат на стреса и да се преборят със страховете си по безопасен, игрив и масов начин.

Празникът изисква подготовка - костюми, аксесоари, специални ястия, музика, филми. Това превръща Хелоуин в подходящ проект за семейството или група приятели, който в продължение на няколко дни създава съвместно пространство за действие и общуване. Ако подрастващите в семейството не са прекалено невротични и искат да отбележат празника, родителите могат да използват този повод и да го превърнат в приятно семейно преживяване.

Снимка: iStock/Getty Images

Хелоуин, подобно на всяко културно явление, дава възможност на хората да развият собственото си отношение към най-важните явления - живота и смъртта, отбелязват експертите.

Ако човек иска да изпита страховита тръпка на днешния празник Хелоуин, може да заложи на някой филм на ужасите, вместо да обикаля съседите, маскиран като зомби, вампир, вещица или призрак, и да предлага избор между "пакост или лакомство".

Ако празнуващите държат на класиката, могат да изберат "Екзорсистът". Ако честването им не може да мине без зловещ образ зад маска или клоун-убиец, подходящи за гледане според експертите са съответно "Петък 13-и" или "То".

Снимка: iStock/Getty Images

Класиката в хорър жанра, която всява ужас сред зрителите още от 1973 г., без съмнение е "Екзорсистът". Гледането на филма с Елън Бърнстин, Макс фон Сюдов и Линда Блеър е гаранция за страховито празнично изживяване.

Сред най-популярните филми на ужасите за Хелоуин е и филмът..."Хелоуин" (1978), режисиран от Джон Карпентър.

Ако манията хора да се предрешават като клоуни-убийци, завладяла САЩ и пренесла се в Европа, не е достатъчно плашеща, отбелязващите празника Хелоуин могат да изберат филма "То" (1990) по едноименния роман на майстора на ужасите Стивън Кинг. Или хорърът "Децата на царевицата" (1984) по друг негов роман.

Сред най-страховитите хоръри за празника са също "Слийпи Холоу" (1999), "Сиянието" (1980), "Ужасът в Амитивил" (1979), "Кошмари на Елм Стрийт" (1984), "Бебето на Розмари" (1968), "Заклинанието" (2013), "Тексаско клане" (1974).

Какво казва науката за филмите на ужасите? Защо хората се чувстват привлечени от хоръри, къщи, обитавани от духове, "стаи на страха"? Отговор на този въпрос дават учени от Дания, според които човешките същества обичат да получават "премерени порции" страх.

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции - например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие.

Снимка: Getty Images

Съществува един "сладък момент", когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Изследователите са открили доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието - феномен, който на практика не е проучван преди.

Специалистите са получили възможност да изучат този "сладък момент" благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена "Къщата с духовете". Според тях за да изпитат хората удоволствие от страха, той трябва да продължи само кратко време и да е силно изразен. "Ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи", казват учените. За това предаде БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Американски психолози от Чикагския университет са установили, че гледането на филми на ужасите може да е от полза за хора с тревожно разстройство (състояние на постоянна тревожност, което продължава месеци и дори години).

Подобен подход за подобряване на емоционалното състояние се обяснява с факта, че когато е в очакване на нещо плашещо, човек инстинктивно се опитва да избяга от източника на дискомфорт. Когато опасността изчезне, настъпва отпускаща реакция и организмът се връща към нормалното си състояние.

Особеността при хората с тревожно разстройство е, че възприемат всекидневни събития като заплаха. Поради това те не могат да се успокоят и да постигнат хармония. Филмите на ужасите предоставят отлична възможност за изработване на описания механизъм в безопасна среда.

Гледането на филми на ужасите освен това помага да се тренира психиката. Благодарение на тях човек разбира, че причините за безпокойството често са измислени - точно като чудовищата на екрана.