Първият подводен ресторант в Европа отваря врати
Той се намира в Норвегия
Подводен ресторант беше открит в Северно море, край южния норвежки бряг.
Залата е остъклена, така че гостите да гледат водата и морските обитатели. Въпреки че храненето в ресторанта може да струва до 425 долара на човек, 7000 души вече са си направили резервации.
Проектът на конструкцията, която прилича на наполовина потопена огромна тръба от бетон, е на архитектурното бюро "Снохета", създало Операта в Осло и Националния мемориален музей "11 септември" в Ню Йорк.
През големите витрини подводният свят не е като в аквариум, а е съвсем жив. Ресторантът е подреден така, че отраженията в стъклата да са минимални, а през деня да влиза естествена светлина, съобщaва в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Конструкцията е много солидна и може да издържи и на най-лошо време, дори и на "вълната на века".
Влизайки в ресторанта "Ундер", което на норвежки означава "чудо", човек отначало се чувства като в сауна, защото горната секция е облицована с дърво. След това по 8-метрови стълби се слиза надолу до залата за около 40 души.
Собствениците се надяват с времето поне 50 процента от гостите на ресторанта да остават да нощуват в хотела към него.
Подводните ресторанти в света са съвсем малко, главно в тропически води, като край Малдивите в Индийския океан.