Предмети, притежавани и носени от холивудската филмова звезда Мерилин Монро и основателя на списание Playboy Хю Хефнър, ще бъдат продадени на търг като част от колекция, която обхваща живота и кариерата на двамата, съобщава Independent.

Тя ще бъде изложена през март и включва предмети, притежавани от Монро, и артефакти от архивите на Playboy и фондацията на Хю Хефнър, включително оригинален ситопечат на зайчето на Playboy на Анди Уорхол.

Сред тоалетите на Монро, които ще бъдат продадени на търг, е черна вечерна рокля, която тя носи по време на снимките на "Седемгодишният сърбеж" през 1955 г. Към нея е прикрепена черно-бяла боа с пера, която не е оригиналната от филма, но въпреки това се очаква тоалетът да достигне цена между 100 000 и 200 000 долара. Друг неин костюм, който ще посрещне новия си собственик, е от фотосесията й за списание Life от 22 декември 1958 г. Звездата бе облечена за нея с лавандулово сатенено трико с деколте, украсено с букети цветя. Друг интересен елемент, който също ще присъства в разпродажбата, е оригинална програма и квитанция за билет, които Монро е получила, когато е присъствала на тържеството по случай рождения ден на бившия президент Джон Ф. Кенеди през 1962 г. Събитието все още е широко обсъждано, тъй като холивудската звезда пее на президента "Happy Birthday", докато е облечена в прозрачна, прилепнала рокля на Жан Луи, която ѝ е ушита непосредствено преди шоуто. Търгът включва и снимки на Монро, която рита футболна топка, и от снимачната площадка на филмите "Реката, от която няма завръщане" и "Джентълмените предпочитат блондинки".

Що се отнася до Хефнър - сред акцентите в колекцията му е оригинална картина с маслени бои върху платно на Лерой Нийман от 1959 г., която се очаква да бъде продадена за 60 000-80 000 долара. Наред с произведенията на изкуството са представени дрехи, носени от него, както и копринена пижама, чехли и тютюнева лула.

Хефнър и Монро са родени през 1926 г. Двете холивудски знаменитости лежат в крипти в мемориалния парк "Пийрс Бродърс Уестууд" в Лос Анджелис. Първото издание на Playboy, излязло през 1953 г., съдържа снимка на Монро, първоначално заснета през 1949 г. - изображение, станало символ на първите дни на списанието. Холивудската филмова звезда умира на 36-годишна възраст през 1962 г., а Хефнър - през 2017 г. на 91-годишна възраст.