Независимо дали става въпрос за годеж, нова работа или дори печалба от лотарията, често искаме да споделим добрите новини възможно най-скоро. Но според ново изследване запазването на тайни - поне за известно време - всъщност може е полезно за здравето, съобщава Мейлонлайн.

Екип от Колумбийския университет е набрал повече от 2500 души, които да участват в проучването, включващо серия от експерименти.

В единия от тях на участниците бил показан списък с близо 40 често срещани вида добри новини, включващи неща като спестяване на пари, купуване на подарък за себе си или намаляване на дълг. Те посочили кои добри новини имат в момента и кои са запазили в тайна.

Някои от тях били помолени да размишляват върху добрите новини, които са държали в тайна, докато други разсъждавали върху добрите новини, които не са били тайна. След това участниците оценили колко зареждащо ги е накарала новината да се почувстват и дали възнамеряват да споделят новината с някой друг.

Екипът открил, че хората са имали средно по 14-15 добри новини, но са държали в тайна пет или шест, пише БТА.

Участниците, които са размишлявали върху своите положителни тайни, са съобщили, че се чувстват по-енергични от участниците, които са мислили за своите добри новини, които обаче не са били тайни.

Тези, които са съобщили, че възнамеряват да споделят новините си с други хора, също са казали, че се чувстват по-енергични и бодри.

В друг експеримент участниците били помолени да изберат добра новина, която е най-вероятно да им се случи в близко бъдеще.

На едната група било казано да си представи, че пазят в тайна добрата си новина, докато не я съобщят на партньора си по-късно през деня. Останалите си представили, че в момента не могат да се свържат с партньора си и затова не могат да му я съобщят до по-късно през деня.

Хората, които си представят, че "искат" да задържат в тайна информацията, за да направят разкритието изненадващо, били по-енергични, отколкото когато не могат да разкрият информацията поради външни фактори.

Научният ръководител на изследването д-р Майкъл Слепиан обясни: "Десетилетия наред изследвания на тайните показват, че те са вредни за нашето благополучие, но това визира само пазенето на тайни, които имат отрицателни последици за живота ни".

Дали по своята същност секретността е вредна за нашето благосъстояние или негативните последици от нея се дължат на пазенето на негативни тайни? - задават си въпроса учените.

Въпреки че отрицателните тайни са много по-често срещани от положителните, някои от най-радостните събития в живота започват като тайни, включително тайни предложения за брак, бременности, изненадващи подаръци и вълнуващи новини.

Анализът на друг експеримент установи, че хората пазят положителни тайни най-вече по лични причини, а не защото се чувстват принудени от външен натиск да запазят информацията в тайна. И за разлика от негативните или смущаващите тайни, положителните тайни карат хората да се чувстват по-живи, когато решат да запазят информацията за себе си.

"Хората често пазят положителни тайни за собствено удоволствие или за да направят изненадата по-вълнуваща", казва д-р Слепиан.

Вместо да се основават на външен натиск, положителните тайни по-често се избират поради лични желания и вътрешни мотиви. Когато чувстваме, че действията ни са породени от собствените ни желания, а не от външен натиск, се чувстваме готови да поемем всичко, което ни предстои, установили учените.

"Понякога хората полагат големи усилия, за да организират разкриването на положителна тайна, за да я направят още по-вълнуваща, пояснява д-р Слепиан и допълва: Този вид изненада може да бъде изключително приятна, но изненадата е най-мимолетната от нашите емоции. Ако разполагаме с допълнително време - дни, седмици или дори повече - за да си представим радостната изненада на лицето на друг човек, това ни позволява да прекараме повече време с този вълнуващ бъдещ момент, дори и само в собственото си съзнание".

Резултатите са публикувани в Journal of Personality and Social Psychology.