Пивовар произведе бира с мая, останала 131 години на океанското дъно
Джейми Адамс искал да направи пивото, което е можело да се пие на борда на кораб през 1886 г.
Бира, представена на бирен фестивал в Ню Йорк този месец, е съпроводена с интригуваща история - сварена е с мая, извлечена от бира, която била пренасяна с кораб, и останала 131 години на океанското дъно след потъването му.
Пивоварът от Лонг Айлънд Джейми Адамс произвел бирата "Deep Ascent", като използвал мая от бутилки бира, пренасяни с луксозния лайнер "Орегон", който пътувал по маршрута Англия - Ню Йорк и потънал край Файър Айлънд през 1886 г.
Адамс извадил бутилките на повърхността през 2017 г. и култивирал маята в епруветки. През следващите две години се занимавал с варене на тестови партиди бира. Крайният резултат е бира с лек плодов вкус, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Адамс заяви, че целта му била да произведе бирата, която е можело да се пие на борда на кораба през 1886 г.
"Самото виждане, че е възможно бутилки бира да бъдат извадени на повърхността от океанското дъно и от тях да се извлече мая, е вълнуващо", каза любителят на бирата Питър Боу от окръг Шенектади, щата Ню Йорк.