По-голямото женско присъствие в работната среда увеличава "колективния интелект" при взимането на решения, докато същото не важи при преобладаващо мъжко участие, установи проучване, цитирано от в. "Daily Mail".

Учени от университета в Пенсилвания "Карнеги Мелън" изследвали 22 научни разработки, обхванали 5 439 души и ангажирани в групови или индивидуални трудови дейности.

Екипът стигнал до извода, че индивидуалните умения, полът и груповото сътрудничество са част от колективния интелект. Това е умението на една група да работи заедно и да решава най-различни задачи.

Изследването, в което били включени алгоритми за машинно обучение, доказало, че успехът на една групова дейност може по-добре да се предскаже, като се използва колективния интелект, отколкото ако се разчита само на индивидуалните умения, предава БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Присъствието на повече дами, възрастовото разнообразие и броят на членовете на групата значително стимулират "колективния интелект".

Способността за взимане на правилните решения е много по-голяма, в сравнение с тази на изцяло доминираните от мъже колективи.

Науката силно разчита на "колективния интелект" при решаването на редица проблеми - от климатичното затопляне до създаването на нови технологии и начини на лечение.

От получените данни се оказало, че груповото сътрудничество в този случай е два пъти по-важно за успеха, отколкото индивидуалната дарба, твърди една от авторките на проучването Анита Уилямс Ули.

Снимка: iStock by Getty Images