Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човека, но по-правилно би било да го наречем най-верния другар на жената, пише в. "Daily Mail".

Специалисти от Вашингтонския университет установиха, че дамите са играли ключова роля за приобщаването на четириногите към човешкото общество.

Дамите първи започнали да се отнасят с любов към тях и да им дават имена. Американските специалисти изучили писмени документи, оставени от антрополози от целия свят. Те открили прилики в традиционните общества, в които жените били по-дълбоко свързан с кучетата.

По такъв начин хората ставали по-полезни за шаровците. Колкото жените в ранните етапи от историята се сближавали повече с кучетата, толкова те ставали част от семейството. Така животните с времето получавали своите имена, благодарение на нежния пол, и им било позволено да спят в кревата на господарите си.

Снимка: iStock by Getty Images

Според автора на проучването Джейми Чембърс, решаваща роля за приобщаване на кучета са играли домът, ловът и... полът на полагащите за тях грижи, предава БТА. Чембърс и колегите му анализирали хиляди препратки към кучета в 844 етнографски труда относно 144 племенни общности по света. От тях става видно, че представителките на нежния пол са били "посланиците" на кучетата за привличането им в човешкото общество.

Постепенно кучетата били възприемани като членове на семейството заради тяхната полезност. Впоследствие била оценен и характерът им, получавали са имена в зависимост от него, били са оплаквани като хора, когато починат. Но особено се сближили хората с кучетата по време на лов, когато четириногите се оказали незаменими помощници. Те увеличавали шансовете за оцеляване на общността и окончателно се еманципирали.