Италианският ресторантьор Адо Кампеол, известен като "баща" на емблематичния десерт тирамису, е починал на 93-годишна възраст в град Тревизо.

Кампеол е оригиналният собственик на ресторант в Северна Италия, където съпругата му и друг готвач измислят известния десерт - шедьовър от силно еспресо, бишкоти и крем с маскарпоне. Рецептата е добавена в менюто им през 1972 г., но никога не е била патентована от семейството.

Сладкишът бързо печели популярност и излиза извън границите на северноиталианското градче, а версиите около появата му са различни. Според най-популярната обаче, тирамису е плод на грешка в кухнята на Адо, след неуспешен опит за ванилов сладолед. Един от готвачите в ресторанта без да иска изпуснал маскарпоне в купата с яйца и захар и така установил, че тази смес има високи вкусови качества.

Останалото е история - за основа на крема послужили бишкоти, натопени в ароматно еспресо, а за завършек на десерта - натурално какао.

Десертът се появява за първи път в публикация през 1981 г. и от тогава се е превърнал в най-известния италиански десерт по цял свят.

Буквалният превод на името тирамису е "вдигни ме", но по-скоро се възприема като "ободри ме". Смята се, че навремето кулинарното изкушение се използвало и като мощен афродизиак в бордеите покрай Венеция, тъй като Тревизо е съвсем близо до Града на влюбените.

В днешно време тирамисуто има различни варианти - с ягоди, с ром, с бял шоколад, но класическата рецепта остава ненадмината по вкус и задължителна за дегустация при посещение в Италия.