Децата, които хронично страдат от недостиг на сън като малки, са изложени на по-висок риск от развитие на психози в първите години след пубертета, установи изследване, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес".

Изследователи от университета на Бирмингам са анализирали информация за продължителността на нощния сън сред 12 394 деца на възраст от шест месеца до седем години и сред 3889 души на 24-годишна възраст. Учените са установили, че децата, които редовно спят по-малко нощем, са изложени на повече от два пъти по-висок риск да развият психотично разстройство след края на пубертета и близо четири пъти по-висок риск от психотичен епизод, пише БТА.

"Напълно нормално е децата да страдат от проблеми със съня в различни периоди от детството, но е важно да знаем кога трябва да се потърси помощ. Понякога сънят може да се превърне в постоянен и хроничен проблем и тук виждаме връзката с психиатричните заболявания в млада възраст", каза ръководителката на изследването д-р Изабел Моралес-Муньос.