Британският принц Уилям призова иноваторите по света да се кандидатират за неговата награда "Ъртшот" в надпревара за откриване на нови начини за справяне с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Принцът Уилям и неговата благотворителна "Роял фаундейшън" създадоха наградата през 2020 г., вдъхновена от речта на президента на САЩ Джон Кенеди от 1962 г, в която той призова американците да стигнат до Луната до края на десетилетието.

Наградата ще се връчва на петима души всяка година до 2030 г.и е най-престижната по рода си. Всеки от избраниците получава грант от един милион британски лири (1,4 млн. щатски долара), за да доразвие и осъществи идеите си.

Тазгодишните награди ще отидат при проекти, насочени към "повратни" теми и проблеми, с възможности за постигане на значителни ползи в следващите няколко години, обявиха от фондацията. Сред тях са личен транспорт, селско стопанство, което възстановява околната среда, сгради, които намаляват замърсяването и енергийното потребление и инициативи, които удължават живота на облеклото, храните и пластмасовите изделия.