Новогодишните обещания трябва да се изпълняват бавно и стъпка по стъпка, съветват от Американската асоциация на психолозите. Поставете си цел, която е осъществима, казват експертите. Например, ако искате да се храните по-здравословно, не превръщайте диетата си в наказание - опитайте да замените десерта с нещо друго, което харесвате. Ако пък целта е да тренирате повече - планирайте посещения на фитнес залата три или четири дни в седмицата, а не всичките седем.

"Разговарях с хората относно даването на реалистични и практични новогодишни обещания... Дискутирахме, че има по-голяма вероятност за успех при поставянето на измерими, постижими, реалистични цели", казва Джеси Левин, която е старши психолог в предоставящата здравни грижи нюйоркска организация "Northwell Health".

Това обаче е било преди пандемията от Covid-19. Психоложката споделя, че след избухването ѝ насърчава хората да си поставят цели, но и да си "дават отсрочка сами на себе си и самоопрощение".

Снимка: iStock by Getty Images

"Всички преминаваме през изключително стресиращи последни две години. Виждаме вълни и варианти. Променихме ежедневието си", казва Левин.

От Американската асоциация на психолозите съветват хората да променят навиците си постепенно. Замяната на нездравословните със здравословни привички може да се осъществи с течение на времето, стъпка по стъпка, така както постепенно се придобиват вредни навици.

Споделяйте напредъка си със семейството, приятелите или с група за подкрепа, която би могла да помогне за постигане на цели като отказване от тютюнопушенето. Това прави изпълнението на обещанието за по-здравословен начин на живот по-лесно и не толкова страшно, твърдят експертите.

Снимка: iStock by Getty Images

Американските психолози също така припомнят, че допускането на малки грешки е съвсем нормално и не трябва на всяка цена да се търси постигане на съвършенство, пише БТА. Човек може да поиска подкрепа от най-близките си или професионална помощ, ако не може сам да се справи.

Психоложката Джеси Левин отбеляза също, че се наблюдава ръст на страдащите от депресия и тревожност, както и на злоупотреба с различни вещества заради продължаващата пандемия.

"Хората търсят психическа стабилност в променящата се среда. Тази година нека да не сме си най-строгите критици", каза тя. Според Джеси Левин е добре да си обещаем доброта, милосърдие и прошка.