Пеенето на птиците оказва благоприятен ефект върху благосъстоянието на хората. Терапевтично въздействие имат както птичите изпълнения на живо, така и на запис, пише в. "Индипендънт", позовавайки се на американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския политехнически университет са провели експеримент, в рамките на който са поставили високоговорители на открити места в района на Болдър и в планински паркове в Колорадо. В продължение на две седмици изследователите са се интересували от настроението на пребиваващите по тези места. Оказало се, че тези, които са се разхождали под "музикален съпровод", по-често споделят, че са доволни, отколкото хората, съпътствани от тишина, пише БТА.

"Все още съм изумен от откритието, че звучене на птичи песни в продължение само на 7-10 минути е достатъчно, за да подобри благосъстоянието на хората", казва биологът Клинтън Франсис от изследователския екип.

Учените освен това са установили, че човек е най-щастлив, когато у него се създава усещането, че е заобиколен от много видове птици.