Рециклиране - звучи ясно, но всъщност има много неща, които не знаем и в това няма нищо страшно. В последните години проблемът със замърсяването на планетата, особено прекомерната употреба на пластмаса, e наболяла тема, която изисква вниманието и най-вече - действията ни.

Защо?

Всички знаем, че пластмасата е широкоразпространен материал, който под различна форма използваме вече от десетилетия. Доста по-дълго време обаче е необходимо за нейното разграждане. Натрупването на все повече и повече отпадък от пластмаса гарантира неговия дълготраен живот, дори когато нас вече ни няма. И не само това. Пластмасата е доказано част от живите организми на Земята. Можем да я срещнем в питейната вода, поглъщат я животните и малки микропластмасови частици непрестанно се реят във въздуха. Да, точно така. Предполагате правилно, ако смятате, че всичко това в крайна сметка се озовава в телата ни.

И въпреки че знаем всичко това, много хора не си правят труда да рециклират. Причините за това са много и различни - хората често смятат, че е твърде сложно, че отнема време или изисква допълнителни ресурси. Но всъщност - рециклирането е лесно.

Да започнем от самото начало - какво може и какво не може да рециклираме?

Ако се колебаем откъде да започнем нов проект, най-лесно е да се запознаем с основите и да си набавим най-базовата информация. В случая с рециклирането е важно най-напред да разберем какво можем и какво не можем да рециклираме, за да знаем какво и как да изхвърляме разделно.

Трите големи групи, които можем да обособим са: хартия и картон, пластмаса и стъкло. За всяко има известни особености и изключения, но това е основата, на която можем да стъпим и така да предприемем първите крачки към един по-свободен от вредните отпадъци живот за нас и останалите.

Къде да събираме разделно отпадъците?

Можем лесно да организираме няколко подходящи места за изхвърляне на отпадъците у дома, в офиса или в колата и така, където и да сме, отпадъците ще попадат на правилното място, което след това ще е улеснение, когато изхвърляме на местата за разделно събиране.

Добре е когато събираме разделните отпадъци да се съобразяваме с някои особености, важни за рециклирането:

  • Хартия и кашони - можем да изхвърляме разделно вестници и списания, празни кутии от сокове или мляко, кашони и други хартиени и картонени опаковки. Не можем обаче да изхвърлим силно замърсени или омаслени хартиени опаковки, хартии със специални покрития (напр. алуминиеви), битови отпадъци. Освен това е важно да сгънем добре всички хартиени отпадъци, преди да ги поставим в съответния контейнер.
  • Пластмаса - тук смело можем да поставяме всички пластмасови бутилки от вода, безалкохолно или бира, заедно с капачките, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. В контейнерите за разделно събиране не можем да изхвърляме блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества и др.

Важно е, когато изхвърляме, да се уверим, че сме почистили добре опаковките.

  • Стъкло - можем да изхвърляме разделно всякакви стъклени бутилки и буркани. Със сигурност обаче не можем да изхвърляме счупено стъкло, порцелан и изделия от огнеупорно стъкло, крушки и луминесцентни лампи, стъкла от прозорци и огледала, както и автомобилни стъкла. Отново важно условие е всички стъклени бутилки и шишета да са били напълно изпразнени от съдържанието си.

Как да рециклирам това?

Някои неща са по-трудни за рециклиране от други и изискват специфично внимание. Със сигурност всички знаем, че можем да изхвърлим батериите си като ги предадем в по-големите магазини, които събират този отпадък и го предават на правилните за целта места. Но знаете ли какво правим със стар хладилник или с изгорелия и неизползваем компютър?

Домакинските уреди често се изкупуват обратно от магазините, които ги продават. По същия начин е и с техниката, дори с големи и по-малки мебели за дома.

Наистина диваните, които чакат до контейнерите за боклук, не са на правилното си място и хората, които събират боклук, няма как да ги вземат, защото тези специфични продукти, изискват и специална преработка, за да бъдат рециклирани и разградени.

Сподели добрия пример

Случвало ли ви се е да си стоите на бюрото в офиса и да видите как колега изхвърля кенчето от сода, без да го компресира или пък приключва обяда си и заедно с остатъците небрежно изхвърля пластмасовата кутия? А какво би станало, ако всеки ден този колега вижда как вие компресирате и изхвърляте кенчето на правилното място или как старателно почиствате кутията си от обяд или още по-добре носите си кутия за многократна употреба от вкъщи. Не е лъжа, че днес всички сме инфлуенсъри в своите малки общества и примерът, който даваме неизбежно се отразява на хората около нас.

От Лидл България ни показват този ефект на практика с кампанията си "Рециклирането има смисъл", посветена на информирането и мотивирането на потребителя да направи правилния избор, когато става въпрос за рециклиране.

Като част от глобалната инициатива REset Plastic на Schwarz Gruppe, която компанията от няколко години следва, Лидл вече налага активна промяна в производството и разпространението на пластмаса. До 2025 година компанията си поставя за цел да направи 100% от опаковките си собствена марка рециклируеми, да намали с 20% използваната пластмаса в опаковките си, както и да вложи поне 20% рециклиран материал във всяка една опаковка от продуктите собствена марка на веригата.

В допълнение на тези мерки, Лидл България напълно прекрати предлагането на пластмаси за еднократна употреба и имплементира все повече и повече видове продукти за дома и семейството изработени от рециклируеми ресурси. Тези стъпки дават възможности и алтернативи за потребителите, които да бъдат улеснени в това да заменят продукти, които са използвали до момента и да не усещат липси в ежедневието си.

Така лесно хората могат да открият дрехи, обувки, чадъри или домашни потреби, които да заменят използваните пластмаси до момента, които освен, че са по-качествени като материал ни дават спокойствието, че полагаме правилни грижи и за природата около нас.

*Съдържание на Lidl Bulgaria