Единственият в света нелетящ нощен папагал се завърна в Нова Зеландия за първи път от почти 40 години, съобщи ДПА.

Четири мъжки екземпляра какапо бяха преместени от остров Кодфиш в покрайнините на страната в района на река Уайкато на Северния остров в сряда.

Птиците са "най-емблематичният и рядък вид" в Нова Зеландия, който се възстановява от най-ниската си популация от 51 птици през 1995 г., заяви ръководителят на операциите по опазване на какапо към Министерството на околната среда Диърдри Веркоу.

Снимка: БТА

"Досега какапо се срещаха само на няколко свободни от хищници крайбрежни острова, така че завръщането им на континента е голямо постижение за всички участници", каза тя.

Десетилетия на упорита работа от страна на Министерството на околната среда и местните маори върнаха към живот вида от ръба на изчезването. От 2016 г. насам популацията се е удвоила, за да достигне най-високата си стойност от 252 птици през 2022 г., а гнездата им на островите са почти запълнени. Веркоу сподели, че при преместването все още има елемент на неизвестност.

"Основният фокус на това преместване е да се научи дали какапо могат да се развиват добре в оградено убежище, като същевременно се намали натискът върху островите преди бъдещите размножителни сезони", каза тя.

Въпреки че резерватът е ограден, папагалите са "майстори в камуфлажа" и все още се смятат за диви, така че е малко вероятно посетителите да видят птиците.

Какапо са живели за последен път на континенталната част на Нова Зеландия през 80-те години на миналия век. За последен път те са присъствали на Северния остров през 60-те години на миналия век, когато пет от тях са били отглеждани там в плен.

Снимка: БТА