Коледа е вече  тук. Свързваме я с близки хора, уют, топлина и не последно място храна. Едни от ароматите, които се носят във въздуха са тези на домашни сладки с джинджифил, канела и портокалови кори. Печенето на сладки е истински коледен ритуал. Не само че са много вкусни, но и са едно прекрасно допълнение към чаша кафе, мляко, а защо не и подарък, с който да зарадваме близък човек. Приготвянето на сладки у дома е едно вълнуващо преживяване както за малки, така и за големи.

Ето и 5 от най-добрите рецепти за коледни сладки, а как ще ги консумирате, изборът остава напълно ваш.

Джинджифиловите сладки често ги виждаме във формата на усмихнати човечета, които служат и за украса. Те присъстват във всеки един филм. Плюсът на тези сладки са, че те издържат дълго време. Рецептата е една от лесните и с една доза съставки ще може да направите около 30 бисквити.

Необходими продукти:

брашно - 2 1/2 чаена чаша, яйца - 1 брой, краве масло - 1/2 чаена чаша, мед - 2/3 чаена чаша, хлебна сода - 1/2 чаена лъжица, джинджифил - 1 чаена лъжица, канела - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното заедно с с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате на водна баня маслото и меда да се разтопят. Разтопяване на водна баня: Ползвате два съда, единият по-голям (тенджера), другият по-малък. Като в големия слагате само вода, а в по-малкия само продуктите, които ще се разтопяват. Слагате големия съд на котлона и от затоплянето на водата се разтопяват продуктите в малкия съд.

Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавете сместа с брашното малко по малко. Така се получава маслено тесто. То се разточва на блат около 3 мм и изрязват джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма. Нареждате джинджифиловите сладки в голяма, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.

Снимка: iStock/Getty Images

Следващата рецепта е за коледни шоколадови бисквити

Необходими продукти:

220 гр.масло, 1 ч.ч.кафява захар, 2 яйца, 350 гр шоколад, 3 ванилии, 1/2 ч.ч.какао на прах, 3/4 ч.ч.сухо мляко, 2 1/2 ч.ч.брашно, 2 ч.л.сода бикарбонат, 1 ч.л.сол

Начин на приготвяне:

Разбиват се маслото и захарта, докато се смесят добре. Добавят се яйцата и ванилията,а в друга купа смесваме сухите съставки. След това добавяме шоколадът, който сме натрошили на малки парченца. Прибираме тестото в хладилника за няколко часа. Когато се охлади разточваме и режим в желаните от нас форми. Печем за 10 минути на 180 градуса.

Други коледни сладки са меденките - ароматът на Коледа. Те са колкото ароматни, толкова и вкусни. Тези хубави и дребни сладки са задължителна част от нашата трапеза.

Необходими продукти:

яйца- 2 броя, олио - 1 чаена чаша, пудра захар - 1 чаена чаша, мед - 1 кафена чаша, хлебна сода - 1 чаена лъжица, канела - 1 чаена лъжица, брашно - 600 грама

Начин на приготвяне:

Първо разбивате яйцата заедно с олиото. Добавяте пудра захар и мед, след което отново разбивате. Към тази смес добавяме брашното, содата и канелата. Когато получите тесто, го извадете от купата и започнете да месите. Трябва да получите лепкаво и средно твърдо тесто. След което оформяте топченца. Слагате меденките с предварително загрята фурна на 180 градуса, а ще се разберете кога са готови, след като придобият розов цвят.

Снимка: Shutterstock

Други интересни сладки са така наречените "Снежни топки". Те са популярни в цял свят. Приготвят се сравнително бързо и излизат много бройки.

Необходими продукти:

220 г. меко масло, 70 г. кристална захар и 20 г. ванилова захар, 220 г. смлени орехи, 300 г. брашно, щипка сол и пудра захар, която се служи за овалване

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото и захарта, след което добавете смлените орехи и разбъркайте. Добавете брашното и солта и разбъркайте. С ръце оформете топчетата големината на орех и ги сложете на хартията за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 25 минути.

Не може да пропуснем и слепените сладки.

Необходими продукти:

яйца - 2 бр, олио - 1 к.ч., захар - 1 к.ч., канела - ч.л., сода за хляб- 1 ч.л., мед - 2-3 с.л., брашно - 600 г, сладко от малини - 1 к.ч.

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата и захарта, добавят се олио, канела, сода за хляб, мед и всичко се смесва. Разделя се на две части тестото и всяка от тях се оформя на фитил. Нарязва се на равни части и с ръце се оформят кръгли топчета като орехи. Нареждат се в тава върху хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути и изваждаме от тавата да се охладят. Две по две се слепват с малка лъжичка малиново сладко.

Снимка: iStock/Getty Images