Когато Марибел Сотело и семейството й си купуват мило кученце от магазин в центъра на Лима, не подозират, че буквално пускат лисица в кокошарника, съобщи БТА.

Първоначално любимецът им си играе щастливо с други кучета в квартала, но когато пораства, проличава, че нещо не е наред. Кучето Рън Рън започва да преследва кокошките и патиците на съседите, да ги убива и да ги изяжда. Това предизвиква всеобщо недоволство. Оказва се, че кучето е чистокръвна лисица от Андите - с тънки крака, пухкава опашка, заострена муцуна и щръкнали уши.

"Мислехме, че е чистокръвно куче", каза Сотело. Тя добави, че синът й го е купил за 13 долара преди шест месеца. "Една жена ни каза, че е изял три големи морски свинчета", добавя още Сотело, която е разстроена, защото трябва да плати за убитите животни.

Преди дни Рън Рън избягал от дома си и собствениците му, еко полицията и служители на държавната Национална служба по горите и дивата природа (SERFOR) го издирват, за да го отведат в специализиран център или зоопарк.

Ветеринарят Валтер Силва казал пред "Ройтерс", че трафиканти продават диви животни незаконно в Лима. Това води до подобни последици. За да заловят малките, те убиват майката. Търговията с диви животни е незаконна в Перу. Наказанието е от три до пет години затвор.