Социалното поведение е фактор за доброто храносмилане, съобщи "Дейли мейл". Според научно изследване маймуните, които живеят на групи, имат по-добра чревна флора.

Изследването на университета в Оксфорд се фокусира върху макаците резус. Според резултатите приматите, които се отличават с по-общително поведение, се радват на по-добро храносмилане благодарение на здравата чревна микрофлора. Съответно добре социализираните индивиди страдат по-малко от наличие на стрепткоки в организма - бактериите, които причиняват болести от типа на пневмонията.

Снимка: iStock/Getty Images

Един от съавторите Робин Дънбар каза, че изследването показва необходимостта от общуване. Маймуните пренасят микроби помежду си, растейки заедно. Добрата чревна флора и при хората, и при животните, гарантира по-добро храносмилане и добро здраве.

Разбира се, общуването води до трансмисия и на опасни микроби и КОВИД-19 е доказателство за това, казват авторите на изследването. Но не трябва да се забравя, че съществуват и благоприятни за здравето бактерии.

Снимка: iStock/Getty Images