За първи път тази есен София ще се превърне в домакин на целодневен кулинарен фестивал, посветен на вкусната улична кухня. Този 12 октомври, събота, в пространството пред Народния театър, в съседство с Гранд Хотел София, всички граждани и гости на столицата ще могат да се насладят на приготвена на място вкусна храна, българска крафт бира и много джаз.

Целодневният МЕТРО Кулинарен фестивал ще започне в 10 часа, ще продължи през цялата светла част на деня и ще приключи към 18 часа. Празникът е продължение на редицата есенни събития, организирани от МЕТРО, и цели да повтори изключителния успех на Фестивала на розовия домат, който се проведе на 15 септември в Княжеската градина.

Шеф Андре Токев бе един от участниците във "Фестивала на розовия домат" през септември.

Снимка: Metro

Подобно на доматения фест, и сега ресторантите-партньори на МЕТРО ще предложат селекция от своя кухня под специално обособени тенти. Посетителите ще могат да закупят на една и съща цена от 5 лева вкусна храна, специфична за всеки ресторант. Избраните заведения за хранене са няколко, като всяко е фокусирано в различен вид кулинария.

Ресторант Porto Maltese се отличава със средиземноморско меню, изградено около голяма селекция от риба. Елитното заведение, което се намира на третия етаж на Paradise Center, е част от голяма международна верига.

Под логото на Bodega в България оперират вече няколко ресторанта, в които е представено най-доброто от испанската кухня, съобразено с българския вкус. Разнообразното меню се състои от тапас, стартери, десерти, месни, рибни и вегетариански ястия, плата с испански студени мезета и сирена, паеля и богат избор на испанско вино.

Макар и отдалечена от центъра (намира се в Студентски град), пицария La Campanellа си е създала името на едно от най-добрите места за вкусни качествени изкушения от Апенинския полуостров. Ресторантът ще акцентира на невероятно вкусната си тънка и хрупкава пица.

Ресторантът на "Арт Хотел Симона" предлага питателна традиционна българска кухня, поднесена по нов и интересен начин с артистичен подход.

Бирата, която ще се предлага по време на фестивала, ще бъде крафт и ще бъде доставена от бутиковата пивоварна Hills. Това е малка независима пивоварна край Перущица, в близост до Пловдив. Пивото на Hills е вдъхновено от баварската традиция и е съобразено с немския закон за чистота на бирата от 1516 година. Пивоварната работи по най-високите европейски стандарти за качество, а цялото ѝ технологичното оборудване е на немската фирма KASPAR SCHULZ. В портфолиото на Hills влизат пет вида пиво, всичките нефилтрирани и непастьоризирани: пилзнер в немски стил Pilts (4,8%), традиционна баварска пшенична бира Weizen (4,7%), пушен баварски лагер Helles Rauch (5,0%), сезонна пшенична бира Summer Blanche (3,8%) и тъмна бира стаут Single Stout (5,2%).

Hills е малка независима пивоварна край Перущица, в близост до Пловдив

Снимка: Hills

И понеже няма по-подходяща музика към хубавата храна от джаза, за настроението по време на фестивала ще се погрижат младите таланти от джаз бенда на Национално музикално училище "Любомир Пипков". Младежкият джаз бенд е създаден през 2018-а под ръководството на известния джаз тромпетист Тодор Бакърджиев. В своята кратка творческа биография бендът има участие във флашмоб на МузикАутор на тема "Място за BG музика", фестивала "Кюстендилска пролет" от март 2019-а и годишните награди "Инвеститор на годината". В началото на октомври предстои участие в Международния джазов фестивал в Синсинати, САЩ, както и няколко концерта там. Специално за кулинарния фестивал се очаква талантите от музикалното училище да изнесат цял собствен концерт, който ще започне през ранния следобед.

Младежкият джаз бенд е създаден през 2018-а под ръководството на известния джаз тромпетист Тодор Бакърджиев.

Снимка: НМУ Л. Пипков

По същото време ще се проведе още едно интересно събитие - кулинарно състезание в две категории: за приготвяне на паста и на бъргъри. Участниците ще бъдат ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм. Те ще бъдат разпределени в 6 отбора - по 3 във всяка категория. Журито ще се състои от известни професионални готвачи, както и от готвачите на МЕТРО Академия.

Кулинарният фестивал е организиран от МЕТРО и е вдъхновен от Деня на предприемача, който се отбелязва всеки втори вторник на октомври. METRO food and Jazz е добър повод за компанията да отправи благодарност към професионалните си клиенти. С кулинарната фиеста най-големият търговец на храни на едро в България иска да подари приятно изживяване за всички гости, но и да вдъхнови своите клиенти от хотелския и ресторантьорския бизнес чрез специално съпътстващо събитие. То ще се проведе под формата на специално изложение на храна, като достъпът ще бъде с покани.

По време на изложението професионалните клиенти ще могат да опитат продуктовите решения, предлагани от МЕТРО в осем категории: италианска пица, паста, бъргър, скара, десерти, вино, сирене, риба и суши. От 10 до 12 часа в обособената част ще се проведат професионални презентации на водещи готвачи във всяка една област, а по-късно пространството ще бъде отворено за всички посетители на фестивала.

"В България културата за улично хранене се развива все повече и повече. Хората търсят тези събития, затова и очакваме сериозен интерес към събитието", коментира шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, който ще оглавява журито за кулинарното състезание на младите готвачи от Софийската професионална гимназия по туризъм.

"Мястото, което сме избрали, е удобно и с лесен достъп, защото е в идеалния център. Надяваме се на хубаво време и добро настроение. Всеки, който има желание да опита вкусна храна, да чуе хубава музика и да пие превъзходна бира, е добре дошъл!".

Снимка: Metro