Британската верига супермаркети "Уейтроуз" се извини след обвинения в расизъм заради великденски патенца от бял и тъмен шоколад, тъй като едно от тъмните патенца се казвало "Ugly" (в превод "Грозното").

Трите патенца се продавали в комплект - две кафяви от класически шоколад и едно светло - от бял млечен шоколад. Те носели имената "Crispy" (Хрупкавото), "Fluffy" (Пухкавото) и "Ugly" (Грозното). Последното било вдъхновено от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Една от клиентките на магазина публикувала снимка на патенцата в Туитър и цитирала и други хора, които се възмущавали защо тъмното патенце е наречено "Грозното". Някои коментираха, че шоколадът не може да се гледа като проява на расизъм.

"Ако искате да се борите с истинския расизъм, моля започнете с хората, а не с невинните шоколадови патенца", отговори друг потребител на Туитър.

Веригата "Уейтроуз" временно е изтеглила артикула от продажба, а след това е премахнала имената на патенцата и продължава да ги продава в една опаковка на цената от осем британски лири.