Огромният успех на "Барби" прикрива една мрачна действителност - делът на холивудските филми с участието на жена в главна роля е намалял, според доклад, цитиран от АФП и БТА.

Само една трета от игралните филми, произведени миналата година от американската индустрия, са фокусирани върху главен герой жена, се посочва в доклада, публикуван броени дни преди раздаването на наградите "Оскар".

Това се случва въпреки доминацията на "Барби" - феминистката сатира на Грета Гъруиг с Марго Роби в главната роля, която с приходи от 1,4 милиарда долара стана най-касовият филм на 2023 г.

"Жените са загубили позиции по отношение на представянето, независимо дали става въпрос за главни роли, сценаристи и актьори като цяло", отбелязват изследователите.

Делът на филмите с главен герой жена нараства стабилно през десетилетието до 2019 г.. През тази година 44% от филмите, произведени в Холивуд, проследяват приключенията на героиня. Оттогава обаче този дял намалява. За сравнение - през 2023 г. само 32% от холивудските филми са имали жена за главен герой.

"Това е сигнал за събуждане за Холивуд", казва Ана-Кристина Рамон, съосновател на проекта и директор на Инициативата за изследвания в областта на развлекателната индустрия и медиите на Калифорнийския университет. "Студиата трябва да инвестират в жените и техните истории. Жените-творци и жените-кинозрители са неразделна част от развитието на индустрията".

Докладът установява още, че филмите с по-разнообразен актьорски състав, включително по-голям дял от актьори, които не са бели, обикновено се представят по-добре в бокс-офиса.